• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Business Internaţional

OCDE îndeamnă statele membre să lupte cu inegalitatea prin menţinerea cheltuielilor publice şi locuri de muncă

OCDE îndeamnă statele membre să lupte cu inegalitatea prin menţinerea cheltuielilor publice şi locuri de muncă

Angel Gurria, secre­tarul general al OCDE

Autor: Liviu Popescu

06.05.2014, 00:04 190
Statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, structură care reuneşte unele dintre cele mai bogate economii ale lumii, nu au reuşit să aducă beneficiile creşterii economice tuturor categoriilor sociale, a afirmat secre­tarul general al organizaţiei, Angel Gurria.

El a recomandat statelor membre să reducă inegalitatea de venituri prin crearea de locuri de muncă şi prin menţinerea cheltuielilor publice, chiar şi în vremuri austere.

„În primii trei ani de criză fi­nanciară mondială, nivelul de ine­galitate din ţările membre ale OCDE a crescut mai mult decât în cei 12 ani de dinainte de criză“, a spus Gurria

într-un interviu acordat postului ame­rican de televiziune CNBC.

Inegalitatea este în creştere şi se manifestă tot mai puternic în distribuţia veniturilor în societate, potrivit OCDE. 

Averile celor mai bogaţi 1% dintre cetăţenii majorităţii ţărilor membre ale OCDE  au crescut în ultimii 30 de ani, iar cel mai spectaculos avans a fost înregistrat în SUA, cea mai mare economie a lumii.

O carte publicată anul trecut de economistul francez Thomas Piketty şi intitulată „Capitalul în secolul XXI“ a aprins şi mai mult discuţiile privind inegalitatea.

În această carte, un bestseller pe site-ul Amazon, autorul evidenţiază evoluţia inegalităţii încă de la începutul revoluţiei industriale. Economistul susţine că principalul motiv al inegalităţii – tendinţa ca randamentul capitalului să fie mai mare decât ritmul de creştere economică – riscă să creeze inegalităţi extreme.

Întrebat dacă membrii OCDE ar trebui să impună taxe mai mari pentru persoanele cu venituri mari şi pentru companii, Gurria a răspuns că „câţiva deja au impus astfel de măsuri, iar mulţi încearcă acest lucru“.

Referitor la companiile multi­naţionale, Gurria a spus că „acestea nu plătesc taxe nici în ţara de origine şi nici în ţările unde au activitate, ci duc banii în unele unităţi europene pentru ca mai apoi să-şi transfere veniturile în Caraibe, ajungând astfel să plătească zero taxe. Acest lucru nu mai poate fi posibil“.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380