Începutul mult-aşteptatului proces de corupţie lansat împotriva unor foşti directori şi angajaţi din Grecia ai conglomeratului german Siemens, ale cărui prime proceduri au fost lansate zilele trecute, se lasă aşteptat. Acuzaţiile sunt de corupţie şi spălare de bani.
Vineri, judecătorul Sotiris Tsiberis a anunţat că procesul va începe pe 15 decembrie. După o întârziere de două ore, instanţa şi-a început procedurile, însă totul s-a terminat foarte repede: traducătorul german desemnat pentru acuzaţi a anunţat că nu va putea lucra săptămâna următoare, iar în condiţiile în care cazul împotriva managerilor este formulat numai în greacă, avocaţii ar putea încerca să obţină noi amânări.
Procesul priveşte un acord semnat în 1997 între Siemens şi OTE, fosta companie de telecomunicaţii de stat a Greciei. Acordul viza digitalizarea reţelei de telefonie a Greciei şi a reprezentat unul dintre cele mai profitabile contracte acordate Siemens în cei 100 de ani de prezenţă a grupului în Grecia.
Acum, se încearcă să se determine dacă Siemens a plătit mită de 70 milioane de euro sau mai mult pentru obţinerea contractului. Acuzaţiile sunt foarte serioase: în cel mai rău caz, sentinţele pentru mituirea unor oficiali publici pot fi de închisoare pe viaţă.
În total, 64 de persoane sunt puse sub acuzare în acest caz. Una dintre acestea este fostul CEO Heinrich von Pierer, alta este fostul director al Siemens Grecia, Michalis Christoforakos. Este foarte probabil ca cei doi foşti manageri să nu apară în instanţă.
Presa greacă numeşte procesul “cazul Siemens” deşi compania ca entitate juridică nu este implicată. Procurorilor din Atena le-a luat opt ani să ancheteze cazul înainte ca principalele acuzaţii să fie formulate în această primăvară.
Avgi, ziarul neoficial al partidului de stânga Syriza, a avertizat că avocaţii apărării ar putea “recurge la tricuri pentru a amâna procesul” pentru că multe întrebări nu au primit încă un răspuns. Întreruperile şi amânările în procesele din Grecia sunt destul de des întâlnite.
Avocaţii care-i reprezintă pe foştii angajaţi Siemens remarcă de asemenea că împotriva clienţilor lor s-au formulat deja acuzaţii de corupţie în Germania. Procurorii din Grecia spun însă că acuzaţiile lansate împotriva acestora în acest caz sunt complet diferite.
Siemens pare de asemenea să aibă probleme cu autorităţile din Grecia. Avgi susţine că deţine informaţii conform cărora compania germană face angajări prin agenţii de forţă de muncă temporară, ceea ce este interzis prin lege şi ar putea duce la amenzi.
Curtea Supremă Administrativă din Grecia încearcă acum să determine dacă un acord extrajudiciar încheiat între Siemens şi statul grec este acceptabil. Acordul încheiat în vara anului 2012 trebuia să pună capăt scandalului de corupţie. Potrivit acestuia, Siemens se angaja să investească 100 milioane de euro în divizia sa din Grecia în decurs de cinci ani şi să asigure finanţare de o valoare aproape egală pentru programe anti-corupţie.
Acordul Siemens trebuie anulat, spune liberalul de stânga Yannis Kyriakopoulos, vicepreşedintele Asociaţiei Contribuabililor Greci. Kyriakopoulos susţine de asemenea că Siemens nu şi-a dus încă la îndeplinire angajamentele din 2012.