Business Internaţional

Ofensiva Comisiei Europene impotriva cartelurilor se lasa cu amenzi de sute de milioane de euro

Ofensiva Comisiei Europene impotriva cartelurilor se lasa cu amenzi de sute de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

11.05.2007, 21:19 21

Ofensiva anticartel a Uniunii Europene mizeaza pe amenzi si penalizari indeajuns de usturatoare incat sa descurajeze companiile sa apeleze la intelegeri ilegale, insa lupta cu o traditie de secole nu e usoara.
In 1998, organismele de control ale Uniunii Europene au amendat gigantul industrial german ThyssenKrupp cu 3,6 mil. euro pentru fixarea preturilor la otel. Noua ani mai tarziu, in februarie, autoritatile europene au amendat compania cu 479,7 mil. euro pentru formarea unui alt cartel.
Amenzile acordate pentru strategiile de cartel au inregistrat o crestere semnificativa in Europa, iar companiile sunt gata sa isi marturiseasca greselile si sa castige imunitate fata de "usturatoarele" amenzi. Prin penalizarea dura a intelegerilor secrete dintre companii, organismele de control europene incearca sa puna capat lungii istorii a cartelurilor si sa tina pasul cu legislatia riguroasa din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal.
In loc sa activeze pe piete mici, nationale, companiile trebuie acum fie sa isi imbunatateasca produsele, fie sa isi reduca preturile sau sa semneze contracte secrete cu rivalii lor. Autoritatile sunt hotarate sa puna capat acestor intelegeri ilegale, pentru a proteja consumatorii si pentru a se asigura de performanta companiilor europene.
"O veche conceptie care a facut traditie in Europa este ca singura cale prin care se pot face afaceri este cartelul. Si inca exista state europene unde cartelurile sunt considerate infractiuni la fel de grave ca acelea de circulatie", spune Julian Joshua, avocat la compania Howrey din Bruxelles si fost director adjunct la divizia anticartel a Comisiei Europene.
Intensificarea luptei impotriva intelegerilor ilegale dintre companii marcheaza o schimbare a strategiei de combatere. Comisarul Mario Monti a blocat in 2001 preluarea companiei Honeywell International de catre General Electric si alte tranzactii mult disputate. Succesorul acestuia, Neelie Kroes, a oprit doar o singura fuziune, din 2004, cand a venit in functie. In schimb, Kroes a intensificat lupta comisiei impotriva cartelurilor.
Penalizarile impotriva acordurilor semnate pentru manipularea preturilor au totalizat 390,3 milioane de euro in 2004 si 683 de milioane de euro in 2005. Anul trecut, penalizarile au urcat pana la 1,8 miliarde de euro, iar in primele luni ale anului 2007 s-au incasat 2 miliarde de euro.
Amenzile vor deveni din ce in ce mai mari. Legislatia europeana a permis mult timp Comisiei sa amendeze companiile cu cel mult 10% din valoarea totala a vanzarilor, dar normele mai vechi prevedeau penalizari si mai reduse. Ingrijorata de faptul ca penalizarile nu erau indeajuns de puternice pentru a descuraja manipularea de preturi, Uniunea Europeana a creat in septembrie anul trecut noi norme prin care erau incurajate penalizari consistente pentru companiile multinationale cu venituri mari.
Una dintre schimbarile importante in legislatie este penalizarea suplimentara pentru compania care a actionat ca nucleu al cartelului. Pentru incalcari repetate ale legii, amenzile pot creste cu 100%, si nu cu 50% cum era in trecut.
"Mesajul pe care il transmit cartelurilor este destul de clar: Uniunea Europeana nu va tolera cartelurile, iar cei care iau parte la acestea vor fi aspru amendati", a declarat Kroes dupa ce a amendat trei producatori de bere olandezi cu 273,7 milioane de euro pentru influentarea pretului. Compania Heineken a primit o penalizare de 219 milioane de euro.
In lupta de eradicare a cartelurilor, organismele de control ale Uniunii Europene se dueleaza de fapt cu o traditie destul de lunga. Cooperarea ilegala, dar confortabila a caracterizat mult timp mediul de afaceri european. Ghildele de negustori din Evul Mediu ii incurajau pe membri sa fixeze preturile si sa isi imparta profiturile. Ramasitele unor astfel de practici au persistat pana in zilele de astazi.
Cartelurile au fost legale in Tarile de Jos pana in 1996. Germania si Austria au descurajat pana in 2000 competitia preturilor prin interzicerea retailerilor sa faca reduceri la carti. Arhitectii belgieni si-au stabilit recent comisioane minime pentru serviciile pe care le ofera.
Spre deosebire de Vechiul Continent, Statele Unite ale Americii au fost pionierii legislatiei antitrust prin semnarea Actului Antitrust Sherman din 1890 si prin lupta de zeci de ani de zile de combatere a manipularii preturilor. Nu are loc doar amendarea companiilor cu sute de milioane de dolari, ci sunt trimisi in inchisoare directorii executivi. Alfred Taubman, fost presedinte al companiei Sotheby, a fost inchis pentru un an in 2002 pentru aranjarea comisioanelor cu casa de licitatii rivala Christie's. Presedintele din Londra al casei Christie's, Anthony Tenant, este pus sub acuzare in Statele Unite, nu in Marea Britanie unde legile anticartel sunt mai indulgente.
Autoritatile antitrust din SUA au amendat compania Archer Daniels Midland cu 100 de milioane de dolari in 1996 pentru fixarea preturilor la un aditiv alimentar pentru animale si la acid citric. De atunci, Archer Daniles Midland a platit peste 500 de milioane de dolari in procesele intentate de clienti care cereau plata daunelor, precum cei de la PepsiCo si Coca-Cola.
Ofensiva anticartel din Europa este intampinata cu laude peste Ocean. Din moment ce multe dintre carteluri includeau companiile multinationale si acorduri globale, Statele Unite au nevoie de un suport eficient in Europa si Japonia pentru ca legislatia lor antitrust sa fie eficienta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO