De la începutul celui de-al doilea său mandat de preşedinte al Americii, Donald Trump s-a angajat într-o amplă campanie de atragere de investiţii străine pe plan local. Cu mic cu mare, companii străine, speriate de taxele vamale ale lui Trump, anunţă investiţii în SUA pe bandă rulantă.
Între timp, în Europa, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a continuat şi el o ofensivă a şarmului lansată în 2018, sub forma summitului Choose France, pentru a atrage investiţii străine majore pe plan local. Iar aceasta a bătut recorduri la ediţia din acest an.
După ce a obţinut investiţii de 15 miliarde de euro anul trecut, Franţa a reuşit să marcheze un nou record în acest an, scrie La Tribune. Au fost anunţate deja investiţii totale de 37,3 miliarde de euro, cu 13.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte.
Este vorba despre proiecte noi de 20 miliarde de euro şi alte 17 miliarde de euro reprezentând concretizări ale angajamentelor din domeniul AI asumate în luna februarie. „Numărul ridicat de anunţuri confirmă încrederea pe care o au în economia franceză investitorii străini, în pofida contextului internaţional dificil“, se arată într-un comunicat al Palatului Elysée.
Dintre angajamentele asumate înainte de summit, gigantul american din sectorul logisticii Prologis va investi 6,4 miliarde de euro în patru centre de date din regiunea Parisului, în timp ce fintech-ul cu sediul în Londra Revolut plănuieşte o investiţie de 1 miliard de euro în următorii trei ani.
Un succes remarcabil pentru Choose France în 2025: după Londra, New York, Beijing şi Hong Kong, fondul suveran saudit PIF a anunţat deschiderea unei filiale în Paris.
Franţa, care reprezintă mai puţin de 1% din activele fondului petrolier saudit, va constitui de asemenea un capăt de pod pentru noi investiţii ce vor fi realizate de PIF în Europa, pusă în umbră de promisiunile recente făcute de Arabia Saudită lui Trump, notează Les Echos.
Pornind din Paris, fondul vrea să-şi crească investiţiile în întreaga Europă. Acesta vrea să-şi dubleze investiţiile pe continent, la 170 miliarde de dolari, până în 2030. Sectoarele privilegiate sunt logistitca, sportul (fotbalul), turismul, tehnologia (în special AI) şi energiile verzi.
Angajamentul saudiţilor faţă de Franţa păleşte în comparaţie cu ceea ce i-au promis saudiţii preşedintelui american Donald Trump în cadrul turneului efectuat recent de acesta în Orientul Mijlociu, şi anume investiţii de 600 miliarde de dolari, însă Franţa este o economie de 10 ori mai mică decât SUA.