Business Internaţional

Ofensiva ucraineană ajunge la un nod feroviar. Muniţie abandonată de ruşi în Kupiansk

Ofensiva ucraineană ajunge la un nod feroviar. Muniţie...

Autor: Laura Buciu

10.09.2022, 15:20 62

Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul ţării deasupra principalului oraş feroviar Kupiansk, care a aprovizionat forţele ruseşti din nord-estul Ucrainei. Un jurnalist Reuters spune că a văzut cutii de muniţie abandonate de soldaţii ruşi care au fugit.

Un jurnalist Reuters aflat în interiorul unei zone vaste recucerite în ultimele zile de forţele ucrainene care avansează transmite că a văzut poliţişti ucraineni care patrulau prin oraşe şi cutii de muniţie care zăceau în grămezi pe poziţii abandonate de soldaţii ruşi care au fugit.

Ucrainenii au ajuns acum în oraşul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei. Avansul ucrainenilor a pătruns până la principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea prinde în capcană mii de soldaţi ruşi, scrie Reuters.

Natalia Popova, consilier al şefului consiliului regional din Harkov, a distribuit pe Facebook fotografii cu trupe care susţin un steag ucrainean în faţa primăriei din Kupiansk. Un steag rusesc se afla la picioarele lor. „Kupiansk este Ucraina. Glorie forţelor armate ale Ucrainei”, a scris ea.

Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat că Kievul avea forţe în interiorul Kupianskului.

În Hrakove, unul dintre zecile de sate recucerite, Reuters a văzut vehicule arse care purtau simbolul „Z” al invaziei ruseşti, precum şi grămezi de gunoaie şi muniţie în poziţii pe care ruşii le-au abandonat în grabă evidentă.

„Bună ziua tuturor, suntem din Rusia”, era scris cu spray pe un zid.

Trei cadavre zăceau într-o curte, în saci mortuari albi.

Şeful regional al poliţiei, Volodimir Timoşenko, a declarat că poliţia ucraineană s-a mutat cu o zi înainte şi a verificat identităţile locuitorilor care au trăit sub ocupaţie rusă din a doua zi a invaziei.

„Primul lucru este să le oferim ajutorul de care au nevoie. Următoarul este de a documenta crimele comise de invadatorii ruşi pe teritoriile pe care le-au ocupat temporar”.

Capturarea cel puţin a unei părţi din Kupiansk, dacă se confirmă, lasă potenţial mii de soldaţi ruşi prinşi în capcană pe linia frontului şi izolaţi de aprovizionare, inclusiv în Izium, principala fortăreaţă şi centru logistic al Rusiei în nord-est.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia din Kupiansk sau Izium. Moscova a recunoscut că linia sa de front a cedat în Harkov, dar a declarat că trimite trupe suplimentare pentru a întări zona. Oficialii regionali instalaţi de Rusia au cerut civililor să evacueze ambele oraşe.

Ministerul britanic al Apărării a declarat într-o actualizare a informaţiilor: „O forţă rusă din jurul Izei este probabil din ce în ce mai izolată. Unităţile ucrainene ameninţă acum oraşul Kupiansk; capturarea acestuia ar fi o lovitură semnificativă pentru Rusia, deoarece se află pe rutele de aprovizionare a liniei de front din Donbas”, a scris pe Twitter Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere şi fost comandant al forţelor terestre americane în Europa: „Nu faceţi nicio greşeală, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i „împacheta” pe ruşi. Dar ruşii îi ajută, făcând foarte puţin pentru a contracara”.

Într-o alocuţiune video susţinută în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că cel puţin 30 de localităţi au fost eliberate în regiunea Harkov în timpul avansului din ultimele zile.

„Armata noastră, unităţile de informaţii şi serviciile de securitate desfăşoară angajamente active în mai multe zone operaţionale. Ele o fac cu succes”, a declarat el.

Oficialii ucraineni au difuzat mai multe imagini cu trupe care pătrund în oraşe controlate anterior de ruşi şi sunt îmbrăţişate de locuitorii ucraineni care au fost sub ocupaţie militară rusă timp de şase luni.

Oleksi Arestovych, un consilier al biroului prezidenţial ucrainean, într-un videoclip postat pe YouTube, a declarat că ruşii din Izium erau aproape izolaţi.

Avansul Ucrainei în est este de departe cel mai rapid succes al său din ultimele luni, după o lungă perioadă în care războiul s-a transformat într-o luptă necruţătoare de-a lungul unor linii de front dificile..

A venit ca o surpriză la doar o săptămână după ce Kievul a anunţat începerea unui contraatac mult aşteptat pentru a recupera teritoriul ocupat de ruşi la sute de kilometri distanţă, la capătul opus al frontului, în Kherson, în sud.

Au fost făcute publice mai puţine informaţii despre această operaţiune, dar Kievul a revendicat şi acolo unele succese, tăind rutele de aprovizionare a mii de soldaţi ruşi izolaţi pe malul vestic al râului Dnipro.

„Vedem acum succese la Kherson, vedem unele succese la Harkov, aşa că este foarte, foarte încurajator”, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-o conferinţă de presă la Praga.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi, milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor, iar forţele ruseşti au distrus oraşe întregi de la lansarea a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” pentru a „dezarma” Ucraina. Rusia neagă că a vizat în mod intenţionat civili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO