Business Internaţional

Oficial al Băncii Angliei: Pierderea de venituri provocată de bănci a fost la fel de rea ca un război mondial

Oficial al Băncii Angliei: Pierderea de venituri...

Autor: Radu Bostan

03.12.2012, 18:50 974

Impactul economic al crizei financiare globale a fost la fel de negativ ca cel al unui război mondial, iar prin urmare furia publicului faţă de bănci a fost o reacţie normală şi de înţeles, a declarat Andrew Haldane, director de stabilitate financiară la Banca Angliei, una dintre cele mai influente bănci centrale din lume.

"Dacă avem noroc, costul crizei va fi plătit de copiii noştri, dar cred că este mai probabil că şi nepoţii noştri îl vor plăti", a spus el, citat de The Telegraph.

Haldane a mai spus că băncile trebuie să fie mai transparente cu privire la activele riscante din portofoliile lor, pentru a recâştiga încrederea investitorilor în sistemul bancar şi a reporni creditarea pentru afaceri, creând astfel o "trambulină" pentru recuperarea economică.

Banca centrală a Marii Britanii a avertizat recent că cele mai mari bănci de pe piaţă, respectiv RBS, Lloyds, Barclays şi HSBC, ar avea nevoie de aproape 60 miliarde de lire sterline (74 miliarde de euro) de capital suplimentar pentru a acoperi pierderile din credite neperformante, amenzile pentru iregularităţi anterioare şi activele riscante.

Potrivit raportului Băncii Angliei privind stabilitatea sistemului financiar, băncile comerciale trebuie să constituie provizioane suplimentare de 15 miliarde de lire pentru a se proteja împotriva riscurilor din creditele de consum şi datoriile europene, încă 4-10 miliarde de lire pentru a acoperi amenzi şi despăgubiri pentru clienţi, şi 5-35 miliarde de lire pentru a se conforma reglementărilor cu privire la standardele de risc.

Cât despre veniturile excesive ale bancherilor, oficialul băncii centrale a apreciat că scandalul manipulării ratei Libor a fost un punct de cotitură, iar salariile şi bonusurile ar urma să scadă, deşi "mai este cale lungă" până ar ajunge la niveluri acceptabile.

"În 1980, un bancher de investiţii obişnuit era plătit cam la fel ca un avocat sau doctor. Prin 2006, însă, bancherii erau plătiţi de patru ori mai mult. S-a creat o mare discrepanţă care în prezent se erodează treptat", a spus Haldane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO