Business Internaţional

Oficial ucrainean: evacuările din Kherson sunt blocate, regiunea este în pragul crizei umanitare

Oficial ucrainean: evacuările din Kherson sunt blocate,...

Autor: Petru Mazilu

21.05.2022, 14:26 84

Evacuările din Kherson sunt în continuare blocate, spun autorităţile ucrainene, care avertizează asupra adâncirii crizei umanitare.

Forţele ruseşti continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Kherson în teritoriul controlat de Ucraina, a declarat, sâmbătă, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici de teroare".

Satele sunt în pragul unei crize umanitare, a anunţat, tot sâmbătă, biroul de presă al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Kherson a fost ocupat încă de la începutul războiului, iar ruşii au permis ucrainenilor să plece doar înspre Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o în urmă cu opt ani.

Ucrainenii din regiune au pentru jurnaliştii CNN despre lipsa critică a medicamentelor şi despre violenţele ruşilor.

Convoaiele de maşini care încearcă să părăsească zona au fost blocate zile în şir şi uneori s-a tras asupra lor.

Adjunctul şefului consiliului regional din Kherson, Iurii Sobolevskyi, a declarat sâmbătă că „incompetenţa organizatorică şi acţiunile criminale ale ocupanţilor ruşi ... conduc regiunea Kherson într-o criză umanitară şi mai profundă".

El a mai spus că autorităţile locale din Ucraina refuză „să colaboreze cu ocupanţii", ceea ce produce un vid de conducere.

Ruşii care încearcă să guverneze teritoriile ocupate „nu ştiu cum să rezolve problemele comunităţilor, iar interesele lor se limitează la „colectarea taxelor" şi la „redistribuirea proprietăţilor şi a altor bunuri", a acuzat Sobolevskyi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO