Business Internaţional

Oficial ucrainean: Putin ia Belarusul drept "ostatic nuclear”

Oficial ucrainean: Putin ia Belarusul drept "ostatic...

Autor: Andreea Tobias

26.03.2023, 15:46 45

Înaltul oficial ucrainean pentru securitate a denunţat duminică planurile Kremlinului de a amplasa arme atomice tactice în Belarus, afirmând că Rusia îşi ia aliatul drept "ostatic nuclear".

Însă Moscova a declarat că face această mişcare ca răspuns la sprijinul militar tot mai mare al Occidentului pentru Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat planul într-un interviu televizat difuzat sâmbătă, spunând că acesta a fost declanşat de o decizie a Marii Britanii de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei muniţii pentru blindate care conţin uraniu sărăcit. Putin a susţinut că, prin desfăşurarea armelor sale nucleare tactice în Belarus, Rusia urmează exemplul Statelor Unite. El a precizat că Washingtonul are arme nucleare bazate în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia, notează Associated Press.

"Facem ceea ce fac ei de zeci de ani, amplasându-le în anumite ţări aliate, pregătind platformele de lansare şi antrenând echipajele acestora", a spus el.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a scris duminică pe Twitter că anunţul lui Putin a fost "un pas spre destabilizarea internă" a Belarusului care a amplificat "nivelul de percepţie negativă şi respingere publică" a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă. Kremlinul, a adăugat Danilov, "a luat Belarusul ca ostatic nuclear".

Sâmbătă, Putin a susţinut că preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a cerut de mult timp să aibă din nou arme nucleare în ţara sa pentru a contracara NATO. Belarus are graniţe comune cu trei membri NATO - Letonia, Lituania şi Polonia - iar Rusia a folosit teritoriul belarus ca punct de pregătire pentru a trimite trupe în Ucraina vecină la 24 februarie 2022.

Atât sprijinul lui Lukaşenko pentru război, cât şi planurile lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus au fost denunţate de opoziţia belarusă.

Armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă şi au o rază scurtă de acţiune şi un randament scăzut în comparaţie cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acţiune. Rusia intenţionează să menţină controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus, iar construcţia instalaţiilor de depozitare pentru acestea va fi finalizată până la 1 iulie, a declarat Putin.

Rusia şi-a depozitat armele nucleare tactice în depozite dedicate de pe teritoriul său, iar mutarea unei părţi a arsenalului într-o instalaţie de depozitare din Belarus ar ridica miza în conflictul ucrainean, plasându-le mai aproape de avioanele şi rachetele ruseşti deja staţionate acolo.

Statele Unite au declarat că vor "monitoriza implicaţiile" anunţului lui Putin. Până în prezent, Washingtonul nu a văzut "niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson.

În Germania, ministerul de externe a calificat-o drept "o nouă încercare de intimidare nucleară", a relatat sâmbătă agenţia germană de ştiri dpa. Ministerul a continuat spunând că "comparaţia făcută de preşedintele Putin cu participarea nucleară a NATO este înşelătoare şi nu poate fi folosită pentru a justifica pasul anunţat de Rusia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri