Business Internaţional

Oficiali ai băncilor centrale vor discuta inflaţia scăzută la reuniunea Fed

Oficiali ai băncilor centrale vor discuta inflaţia...

Autor: Anca Dumitrescu

27.08.2015, 19:51 308

Summit-ul va începe joi seară cu un dineu, urmat de două zile de discuţii, vineri şi sâmbătă.

Vicepreşedintele Fed, Stanley Fischer, va prezenta sîmbătă opinia sa referitoare la evoluţia inflaţiei.

Dacă inflaţia este scăzută din cauza redresării economice insuficiente, atunci creşterea dobânzilor de către Fed ar putea afecta economia americană.

Preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a afirmat în epetate rânduri că vrea să înceapă majorarea dobânzilor în acest an, cu două condiţii, iar una dintre acestea, continuarea îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii, a fost îndeplinită în mare parte.

Rata şomajului din SUA a scăzut în iulie la 5,3%.

A doua condiţie este ca banca centrală americană să aibă suficientă încredere că inflaţia accelerează, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La acest lucru se adaugă faptul că salariile nu au crescut.

Indicele privind cheltuielile personale de consum s-a menţinut sub ţinta Fed a unei rate anuale de pînă la 2% din 2012, în luna iunie fiind de 0,3%.

Preşedintele Fed New York, William Dudley, a recunoscut miercuri că inflaţia nu confirmă aşteptările.

În luna iunie, oficialii Fed au anticipat că inflaţia se va accelera la 1,6%-1,9% în 2016. Estimările majorităţii oficialilor Fed reflectă aşteptările că inflaţia va accelera după trecerea efectului tranzitoriu al scăderii accentuate a preţurilor petrolului şi aprecierii dolarului.

Datele negative din China şi economia mondială sugerează însă o întârziere de alte câteva luni a oricăror semne că inflaţia se va intensifica, consideră Mark Gertler, economist la New York University.

Miercuri, Dudley s-a declarat precaut faţă de începerea majorării dobânzilor în septembrie de către Fed, aşa cum se anticipa, afirmând că măsura este mai puţin justificată.

Amânarea creşterii dobânzilor pentru sfârşitul acestui an nu va fi sfârşitul lumii, dar va fi ciudat dacă Fed va întârzia măsura până în 2016, a spus Gertler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO