Business Internaţional

Oficiali din Coreea de Sud şi SUA: Kim Jong-Un s-a izolat pentru a se proteja de coronavirus

Oficiali din Coreea de Sud şi SUA: Kim Jong-Un s-a...

Autor: Mihai Draghici

28.04.2020, 21:00 26273

Liderul Coreei de Nord probabil s-a izolat pentru a se proteja de infectarea cu noul coronavirus, afirmă un ministru sud-coreean şi oficiali din Statele Unite citaţi de agenţia de presă Reuters.

Speculaţiile privind starea de sănătate a liderului regimului autoritarist de la Phenian, Kim Jong-Un, au apărut după ce a lipsit de la ceremoniile organizate pe 15 aprilie în memoria bunicului său, Kim Il-Sung, fondatorul Coreei de Nord.

Ministrul sud-coreean al Reunificării, Kim Yeon-Chul, consideră "ştiri false" informaţiile conform cărora Kim Jong-Un ar fi în stare gravă, explicând că este plauzibil ca liderul nord-coreean să fi lipsit de la ceremonii de teama coronavirusului. "De când a ajuns la putere, nu lipsise niciodată de la ceremonia pentru aniversarea naşterii lui Kim Il-Sung, dar multe ceremonii, chiar un banchet, au fost anulate din cauza preocupărilor privind coronavirusul. Nu cred că este ceva neobişnuit ţinând cont de situaţia actuală", a explicat Kim Yeon-Chul, calificând "ştiri false" informaţiile despre intervenţia chirurgicală cardiacă şi despre trimiterea de către China a unei echipe medicale.

Un oficial din cadrul comunităţii agenţiilor de informaţii americane a declarat pentru agenţia Reuters că rapoarte credibile primite de Administraţia SUA sugerează că motivul pentru care trenul liderului cord-coreean a fost observat în staţiunea Wonsan este prezenţa lui Kim Jong-Un acolo pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

Un alt oficial american a declarat că evaluarea Administraţiei SUA privind situaţia lui Kim Jong-Un este asemănătoare cu cea a Coreei de Sud. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că ştie care este starea lui Kim Jong-Un, exprimând speranţa că este bine, dar fără a oferi detalii.

Administraţia din Coreea de Sud a respins, luni, zvonurile potrivit cărora Kim Jong-Un ar fi în stare gravă, iar presa de la Phenian a semnalat că liderul Coreei de Nord îşi continuă normal activităţile. Coreea de Sud are "suficiente informaţii pentru a spune cu încredere că nu există evoluţii neobişnuite" în Coreea de Nord, a declarat luni ministrul sud-coreean al Unificării, Kim Yeon-Chul. Oficialul sud-coreean a precizat că Administraţia de la Seul a ajuns la aceste concluzii după o evaluare complexă.

La rândul său, presa de stat din Coreea de Nord a relatat luni că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, le-a transmis mulţumiri angajaţilor care lucrează la construirea unei staţiuni turistice.

În ultimele săptămâni, presa din mai multe ţări a transmis o serie de informaţii contradictorii despre starea de sănătate a liderului autoritarist din Coreea de Nord, Kim Jong-Un. Unele surse au anunţat că ar fi în stare extrem de gravă sau chiar că ar fi murit, în timp ce trenul de lux al acestuia a fost observat într-o staţiune. Institutul 38 North, un proiect cu sediul în Washington D.C. care monitorizează situaţia din Coreea de Nord, a prezentat imagini obţinute prin satelit care arată că trenul de lux al dictatorului nord-coreean s-a aflat în perioada 21-23 aprilie în staţiunea turistică Wonsan. Regimul din Coreea de Nord nu a prezentat informaţii despre starea liderului Kim Jong-Un.

Surse citate de CNN au declarat recent că serviciile secrete americane monitorizează informaţiile despre starea de sănătate a lui Kim Jong-Un. Conform surselor citate, ar exista informaţii că liderul nord-coreean, în vârstă de 36 de ani, ar fi în stare gravă după o intervenţie chirurgicală cardiacă.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de JOI

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO