Business Internaţional

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Prioritatea NATO trebuie să fie evitarea unei confruntări militare directe cu Rusia, care ar putea duce la al treilea război mondial

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Prioritatea NATO...

Autor: Mediafax

22.04.2022, 16:24 155

NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la al treilea război mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat Der Spiegel, când a fost rugat să comenteze de ce Germania nu a livrat arme grele Ucrainei.

„Nu există o carte de reguli pentru această situaţie care să stabilească în ce moment suntem consideraţi parte la războiul din Ucraina”, a spus Scholz în interviul publicat vineri de Der Spiegel şi citat de CNN, când a fost întrebat de ce crede că livrarea de tancuri în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.

„Este cu atât mai important să analizăm fiecare pas cu mare atenţie şi să ne coordonăm îndeaproape unii cu alţii”, a spus Scholz, adăugând că evitarea „unei escaladări către NATO este o prioritate absolută pentru mine”.

„Nu trebuie să existe un război nuclear”, a mai spus Scholz. „De aceea nu mă concentrez pe sondaje şi nu mă las iritat de apeluri stridente. Consecinţele unei erori ar fi dramatice”, a adăugat el.

Scholz se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din interiorul şi din afara Germaniei pentru presupusa reticenţă a guvernului său de a livra arme grele, cum ar fi tancuri şi obuziere, Ucrainei, în condiţiile în care invazia Rusiei a intrat într-o nouă fază, potenţial decisivă.

În interviu, Scholz a avertizat că „'nu crede că este justificat ca Germania şi NATO să devină părţi beligerante în Ucraina”.

Scholz a mai spus că nu crede că un embargo asupra gazului rusesc ar pune capăt războiului din Ucraina.

„Nu văd absolut deloc cum un embargo asupra gazelor ar pune capăt războiului. Dacă Putin ar fi fost deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebunesc”, a mai spus el.

„În al doilea rând, vă comportaţi ca şi cum ar fi vorba de bani. Dar este vorba despre evitarea unei crize economice dramatice şi despre pierderea a milioane de locuri de muncă şi a fabricilor care nu şi-ar mai deschide niciodată porţile”, a mai spus el.

Cancelarul german şi guvernul său au fost, de asemenea, criticaţi pentru că nu au renunţat imediat la energia rusească. Scholz a declarat la începutul lunii aprilie că ţara sa face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv „foarte curând”.

Scholz a declarat că cel mai important obiectiv în situaţia actuală este încetarea focului şi că trupele ruseşti trebuie să se retragă. „Trebuie să existe un acord de pace care să permită Ucrainei să se apere în viitor”, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO