Business Internaţional

Olanda a incercat sa impiedice vanzarea si divizarea ABN AMRO

17.12.2007, 23:06 21

Banca centrala a Olandei a incercat sa impiedice vanzarea si divizarea grupului bancar olandez ABN AMRO, cumparat de un consortiu condus de Royal Bank of Scotland (RBS) in luna octombrie, potrivit cotidianului olandez Het Financieele Dagblad.
Presedintele institutiei olandeze, Nout Wellink, s-a opus ferm proiectului de divizare a ABN AMRO si a incercat sa obtina sustinere politica pentru a bloca materializarea acestui plan, relateaza ziarul olandez, care citeaza surse apropiate procesului de vanzare.
RBS, impreuna cu bancile Santander, din Spania, si Fortis, o entitate belgiano-olandeza, au preluat ABN AMRO in luna octombrie, pentru 70 de miliarde de euro, devansand o oferta concurenta avansata de grupul bancar britanic Barclays, care, in planul de cumparare, nu prevedea divizarea bancii olandeze.
In februarie 2007, Wellink a criticat solicitarea fondului britanic de hedging TCI in sensul separarii diviziilor ABN AMRO si a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune asupra sistemului financiar divizarea unei banci, insa Comisia Europeana a dezaprobat interventia acestuia.
In cazul in care Wellink, totodata membru in consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene, ar fi beneficiat de mai mult sprijin din partea politicienilor si opiniei publice, consortiul RBS, care si-a anuntat planul de preluare a bancii olandeze in luna aprilie, nu s-ar fi infiintat, potrivit Het Financieele Dagblad. Barclays a anuntat ca vrea sa preia ABN AMRO in luna martie.
TCI a avertizat ministerul olandez al finantelor si banca centrala, in luna august, ca va solicita despagubiri de zece miliarde de euro in cazul in care consortiul RBS nu primeste aprobarea autoritatilor de reglementare pentru preluarea si divizarea ABN AMRO.
Aceasta actiune din partea TCI a fost determinata de speculatiile privind vulnerabilitatea bancii centrale la potentiale activitati de lobby din partea ABN AMRO, care a favorizat in general fuziunea cu Barclays.
Ministerul olandez al finantelor, consiliat de banca centrala locala, poate bloca preluarea unei banci in cazul in care o astfel de tranzactie risca sa afecteze stabilitatea sistemului financiar, dar a aprobat atat planul de achizitie al RBS, cat si pe cel al Barclays, in august si, respectiv, septembrie.
Autoritatea olandeza a stabilit mai multe conditii la preluarea ABN AMRO, solicitand informari regulate din partea cumparatorului asupra procesului de divizare a bancii olandeze. Consortiul a anuntat ca va furniza, luna aceasta, informatii noi privind progresele inregistrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO