Business Internaţional

Olanda are cele mai îndatorate familii din zona euro

Olanda are cele mai îndatorate familii din zona euro

Autor: Andreea Mindrila

06.12.2011, 00:05 2198

Gospodăriile cu cea mai mare povară de datorii din zona euro nu sunt cele din Portugalia, Irlanda sau Grecia. Familiile spaniole, care s-au împrumutat foarte mult în anii de boom economic pentru a-şi construi şi cumpăra case, nu sunt nici măcar aproape de primele locuri.

Titlul de cele mai îndatorate gospodării revine celor din Olanda, iar principalul motiv sunt ipotecile imense pe care le fac olandezii, deşi economi prin reputaţie, scrie The Wall Street Journal.

În timp ce guvernul olandez a promovat politici fiscale ortodoxe pe tot parcursul crizei datoriilor, cerând guvernelor din întreaga zonă euro reduceri bugetare, datoria gospodăriilor este un motiv permanent de îngrijorare pentru autorităţile de reglementare care o consideră un risc major pentru economie.

În anii de boom, băncile olandeze au acordat frecvent credite ipotecare care depăşeau 125% din valoarea casei, acoperind taxele, costurile de renovare şi chiar achiziţia unei noi maşini. Deşi rata mică a şomajului înseamnă că majoritatea olandezilor îşi pot plăti ipotecile, scăderea semnificativă a preţului caselor, creşterea dobânzilor sau majorarea ratei şomajului ar însemna că tot mai mulţi oameni vor avea probleme în a-şi plăti datoriile, iar aceste efecte se vor propaga în sistemul financiar şi în întreaga economie a zonei euro.

"Datoriile fac ca economia să fie mult mai vulnerabilă la şocurile de pe piaţa imobiliară, la dobânzi şi la rata de ocupare a forţei de muncă. Din perspectiva stabilităţii financiare, credem că ponderea creditelor ipotecare în total este prea mare", spune Gerbert Hebbink, senior economist la banca centrală a Olandei.

Surplusul de cont curent mare, de aproape 8% din PIB, şi nivelul redus al datoriei publice, de 64% din PIB, ar putea ajuta la absorbirea eventualelor efecte negative pe care le-ar avea asupra consumului reducerea creditării.

Anul trecut, datoria gospodăriilor din Olanda era mai mare de 240% din venitul disponibil, potrivit Eurostat, unul dintre cele mai mari niveluri din economiile dezvoltate şi aproape cel mai mare din zona euro. În întreaga Uniune Europeană, doar gospodările daneze au o datorie mai mare.

Premierul olandez Mark Rutte a respins îngrijorările legate de datoria ipotecară a Olandei.

"Nu este o problemă importantă dacă priveşti în ansamblu", a spus acesta, remarcând că valoarea economiilor din fondurile de pensii este aproximativ egală cu cea a datoriei ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO