Business Internaţional

Olanda privatizează banca ABN Amro pentru 15 mld. €

Sursa foto - Hepta

Sursa foto - Hepta

Autor: CătăIina Apostoiu

25.05.2015, 00:02 1069

Guvernul Olandei a decis privatiza­rea băncii ABN Amro, naţionalizată în timpul crizei financiare şi estimată la cel puţin 15 miliarde de euro.

Decizia de privatizare a băncii a fost luată într-o şedinţă de guvern de săptă­mâ­na trecută, iar procedura va fi efec­tuată până la sfârşitul anului 2015.

„Prima etapă, în care vor fi scoase la vânzare 20-30 % din acţiunile băncii, va avea loc în trimestrul al patrulea din 2015“, a declarat un oficial guverna­men­tal olandez.

Ministrul olandez al finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, speră să obţină cel puţin 15 mld. euro din privati­za­rea ABN Amro, sumă care va fi utilizată pen­tru reducerea cuantumului datoriei ţării.

La începutul acestui an, privatizarea băncii a fost amânată după ce a ieşit la suprafaţă faptul că ABN intenţiona să acorde o majorare salarială de 100.000 de euro majorităţii directorilor săi cu ex­cep­ţia preşedintelui executiv al băncii, Gerrit Zalm. Vestea a stârnit un val de cri­tici din partea mass-media şi poli­ti­cienilor, potrivit Financial Times.

ABN a avut odată o poziţie atât de dominantă în Olanda, încât se auto­inti­tu­la De Bank. Însă, în urma unei expan­siuni prost gândite peste hotare, banca a fost achiziţionată şi împărţită în bucăţi de băncile rivale RBS, Santander şi Fortis în 2007. În urma tranzacţiei, RBS a trebuit să fie salvată de către guvernul britanic.

În momentul declanşării crizei fi­nan­ciare, părţile olandeze rămase din ABN şi Fortis au fost salvate de guvern, costurile ridicându-se la 28 mld. euro.

În primul trimestru al acestui an, ABN Amro a înregistrat o creştere de 44% a profitului net comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 543 mil. euro, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

Anunţul privitor la privatizarea ABN marchează debutul unui sezon plin de privatizări în sectorul bancar eu­ro­pean. Allied Irish Banks se pregăteşte pen­tru vânzarea de către guvernul irlan­dez a pachetului majoritar deţinut în ca­drul său; noul guvern britanic inten­ţionează să-şi vândă deţinerile din cadrul Royal Bank of Scotland şi Lloyds Ban­king Group, iar Spania plănuieşte să vân­dă noi acţiuni deţinute în cadrul Bankia.