Business Internaţional

Oligarhii lui Putin sunt pedepsiţi prin noile sancţiuni americane pentru activităţile destabilizatoare ale Rusiei. Rubla a luat-o în jos

Oligarhii lui Putin sunt pedepsiţi prin noile sancţiuni...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2018, 00:05 280

Rubla, bursa rusească şi o serie de com­panii ruseşti resimt din plin impactul noilor sancţiuni americane. Deprecierea rublei face mai scumpe importurile pentru ruşii de rând. Vizaţi sunt şi oligarhii lui Vladimir Putin, sin­gurii care pot pune presiuni consi­derabile pe preşedintele rus. Sectorul materiilor prime va avea de asemenea de suferit.

Administraţia americană a anunţat la finalul săptămânii trecute ample sancţiuni împotriva a şapte importanţi oameni de afaceri ruşi şi companiile acestora, potrivit Financial Times.

Printre cei vizaţi sunt miliardarii Oleg Deripaska, Viktor Vekserberg, Suleiman Kerimov şi Kirill Shamalov. Companiile luate în vizor includ Basic Element şi ENA deţinute de Deripaska. În plus, administraţia a luat în vizor 17 oficiali ruşi care lucrează fie pentru guvern sau pentru companii de stat. Printre aceştia se numără Alexei Miller, preşedintele Gazprom, şi Andrei Kostin, şeful băncii de stat VTB.

„Guvernul rus operează spre beneficiul disproporţionat al oligarhilor şi elitelor guvernamentale”, a declarat secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin. „Oligarhii ruşi şi elitele care profită de sistemul corupt din Rusia nu vor mai fi izolaţi de consecinţele acti­vită­ţilor destabilizatoare ale guvernului rus”, a adăugat acesta.

Un oficial al administraţiei americane a declarat că sancţiunile au fost discutate cu UE şi că SUA vor lucra cu UE pentru a restrânge orice conse­cinţe neintenţionate ale sancţiunilor.

Impactul sancţiunilor a început să se facă simţit la începutul acestei săptămâni, când rubla a suferit cel mai dramatic declin de o zi din mai mult de trei ani, principalul indice al bursei ruseşti a scăzut puternic, iar investitorii au vândut masiv acţiuni ale companiilor controlate de Oleg Deripaska, potrivit The Guardian.

Investitorii au renunţat masiv la acţiuni ruseşti listate pe bursa londoneză la începutul săptămânii, indiferent dacă acestea au fost lovite de sancţiuni sau nu, scrie Financial Times. Acţiuni importante ca Norilsk Nickel au pierdut până la 19%, acţiunile produ­cătorului de aluminiu Severstal au scă­zut cu până la 13,2%, iar producătorii de aur Plymetal şi Polyus au scăzut cu 13 şi respectiv 17%.

Însă cea mai mare durere a fost resimţită de imperiul lui Deripaska. Producătorul său de aluminiu Rusal a pierdut 50% din valoare, în timp ce ENĂ a scăzut cu 30% pe lângă cele 22% pierdute la finalul săptămânii trecute.

Cei mai bogaţi oameni ai Rusiei au pierdut 16 miliarde de dolari la începutul săptămânii din cauza sancţiunilor, potrivit Bloomberg.

Oleg Deripaska a pierdut 905 milioane de dolari luni, averea sa scăzând cu peste 2 miliarde de dolari în ultimele două zile de tranzacţionare.

Preţul aluminiului a crescut, traderii temându-se că Rusal ar putea fi exclusă de pe piaţă, potrivit The Guardian.

Sancţiunile ar putea afecta şi procesul de redresare a economiei ruseşti.

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut guvernului să ia în considerare posibile acţiuni retaliatorii, declarând că noile sancţiuni americane sunt inacceptabile şi ilegale şi că guvernul va veni cu planuri de susţinere a companiilor afectate.

Noile sancţiuni sunt menite să ìrăneascăî părţi ale economiei Rusiei, însă impactul acestora s-ar putea face simţit dincolo de graniţele ruseşti, scrie Financial Times.

Sancţiunile impuse imperiului lui Deripaska ar putea avea consecinţe la nivelul întregii pieţe mondiale a materiilor prime, în timp ce restricţiile impuse unor figuri importante din sectoarele energiei şi industriei di Rusia ar putea genera ample complicaţii pentru partenerii occidentali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO