Business Internaţional

Oligarhii ruşi se prăbuşesc: Imperiul de aluminiu al lui Oleg Deripaska, un apropiat al lui Putin, este la un pas de faliment, după noile sancţiuni americane. Urmează şi alţi oligarhi

Oligarhii ruşi se prăbuşesc: Imperiul de aluminiu al...

Autor: Ştefan Stan

10.04.2018, 11:48 7304

În numai trei zile, Oleg Deripaska, unul dintre cei mai influenţi oligarhi ruşi şi un apropiat al lui Putin, a ajuns de la miliardar puternic la paria internaţional, pe lista neagră care în general este rezervată pentru terorişti şi dictatori.

Vineri, Statele Unite şi-au îndreptat printre cele mai dure sancţiuni împotriva imperiului de metal al lui Deripaska, interzicându-le americanilor orice contact comercial cu conglomerate o nouă serie de conglomerate ruseşti, inclusiv United Co Rusal.

Imediat după ce sancţiunile dure ale Washingtonului au intrat în vigoare, cel mai mare producător de aluminiu la nivel mondial din afara Chinei a pierdut jumătate din valoare într-o singură zi. 

”Aceasta este o crimă economică împotriva companiei”, a spus un executiv senior pentru Bloomberg.

În esenţă, sancţiunile americane îl opresc pe Deripaska să participe la economia globală în dolari, iar impactul a fost imediat: investitorii internaţionali au vândut în masă acţiunile şi bondurile emise de compania acestuia, în condiţiile în care traderii de aluminiu au refuzat să cumpere metalul lui Rusal.

Potenţa măsurilor Statelor Unite a trimis unde de şoc în pieţele financiare din Rusia, în condiţiile în care traderii se tem că şi imperiile financiare controlate de alţi oligarhi ruşi ar putea urma. 

Acţiunile companiilor listate pe bursa din Moscova au scăzut cel mai tare din ultimii patru ani, moneda naţională a înregistrat cea mai mare scădere din lume, iar riscul de credit al Rusiei a explodat. Investitorii au vândut masiv acţiunile deţinute în cadrul companiilor cu legături directe la oligarhii ruşi. MMC Norilsk Nickel PJSC, controlat de Vladimirt Potanin, a scăzut cu 19% în Londra, cea mai mare valoare din 2008. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO