Business Internaţional

Oligarhii rusi sunt mai saraci cu 167 mld. euro

14.10.2008, 18:07 23

Miliardarii ruSi, de la magnatul aluminiului Oleg Deripaska pana la patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, Roman Abramovici, au pierdut mai mult de 167,2 mld. euro (230 mld. dolari) in ultimele cinci luni, in timpul celei mai grave crize financiare a Rusiei din 1998 incoace, scrie Bloomberg.

Averile insumate ale celor mai bogati 25 rusi din lume, potrivit topului realizat de revista Forbes, au scazut cu 62% din luna mai pana in luna octombrie. Pierderea este de patru ori mai mare decat averea celui mai bogat om din lume, Warren Buffett.
Indicele rusesc Micex Stock a scazut cu circa 60% din luna mai. Criza globala a creditelor, razboiul cu Georgia si scaderea preturilor materiilor prime au determinat investitorii straini sa scoata 74 de miliarde de dolari in afara Rusiei inca de la inceputul lunii august.
In timp ce devalorizarea rublei in timpul crizei din Rusia din 1998 a dus la pierderea economiilor majoritatii populatiei rusesti, actuala criza financiara decimeaza averile celor mai bogati rusi. "A existat un transfer masiv al bogatiei in mainile oligarhilor in 1998", a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al companiei Templeton Asset Management, care detine aproape 30 de miliarde de dolari in bursele de pe pietele emergente. "Acum se intoarce roata", a adaugat el.
Oleg Deripaska, proprietarul producatorului rus de aluminiu United Rusal, cel mai bogat rus din topul Forbes, a pierdut mai mult de 16 mld. dolari, iar in ultima saptamana a renuntat la participatiile pe care le detinea in compania de constructii Hochtief si in cea producatoare de componente auto Magna International. Patron al clubului Chelsea si actionar la compania siderurgica Evraz, Abramovici a pierdut 20 mld. dolari din valoarea activelor, exceptand pierderile din proprietati si bani gheata.
Cel mai mult a pierdut insa Vladimir Lisin, presedintele Clubului de Vanatoare din Rusia, care detine 85% din actiunile producatorului siderurgic Novolipetsk Steel si care a pierdut 22 mld. dolari in aceasta perioada.
Valoarea actiunilor rivalului Novolipetsk, Evraz, au scazut cu 83%, diminuand averea lui Alexander Abramov la 2,2 mld. dolari de la 13,4 mld. dolari. Cel mai mare producator de otel rusesc, Severstal, a redus averea directorului executiv si actionarului majoritar Alexei Mordasov la 5,3 mld. de dolari.
"Ar trebui sa ne scoata pe toti de pe listele Forbes", a declarat Alexander Lebedev, care detine 30% din compania aeriana de stat Aeroflot si care crede ca razboiul din Georgia a fost responsabil pentru 40% din pierderile de pe piata din august.
Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil, care detine 20% din actiunile celui de-al doilea mare producator de petrol al Rusiei, a suferit o pierdere care i-a adus averea la valoarea de 7,2 mld. dolari de la 19,5 mld. dolari. Averea lui Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil, a scazut la 3 mld. dolari de la 8,4 mld. dolari. Ambii au declarat ca vor continua sa cumpere mai multe actiuni Lukoil.
Dmitri Ribolovlev, care controleaza compania producatoare de ingrasaminte Uralkali si care detine 20% din compania Silvinit, singurul producator rus de potasiu, a pierdut aproape 12,6 mld. dolari, ramanand cu o avere de 4,1 mld. dolari.
Partenerii Alfa Group, Mihail Fridman, German Han si Alexei Kousmichoff, au pierdut impreuna 12,1 mld. dolari.
Actiunile grupului Alfa includ actiuni la compania petroliera mixta ruso-britanica TNK-BP, operatorii de telefonie mobila VimpelCom si Turkcell Iletisim Hizmetleri, lantul de supermarketuri X5 Retail Group si televiziunea CTC Media.
Cel putin unul dintre bogatii Rusiei a iesit la timp de pe piata. Mihail Prohorov si-a vandut partea de 25% din actiunile Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel din lume, catre compania Rusal in luna aprilie, pentru o suma nedezvaluita, chiar inainte ca preturile nichelului sa inceapa sa scada. Valoarea acelei parti din companie a scazut de la 13 mld. dolari, cat valora in aprilie, la 3,38 mld. dolari, valoarea actuala.
"Ma criticati pentru ca am sarbatorit in timpul epidemiei de ciuma", a declarat Prohorov presei ruse dupa ce a cumparat jumatate din banca de investitii Renaissance Capital pentru suma de 500 de milioane de dolari. Aceasta a fost mai putin de un sfert din valoarea pe care banca de investitii a avut-o acum un an, cand VTB Group voia sa o preia. "Momentul crizei este un apogeu al oportunitatilor", a afirmat Prohorov.
"Poti acum sa cumperi intregul sector energetic al Rusiei impreuna cu liderul de piata, Coca-Cola, si sa iti mai ramana rest sa cumperi toate bancile rusesti", a declarat Michael Hartnett, strateg la Merrill Lynch.
Pierderea fara precedent a averilor ar putea declansa un nou tur de redistribuire a activelor, conform datelor furnizate de Pavel Tepluhin, presedinte al Troika Dialog Asset Management din Moscova.
"Am observat un val semnificativ de bani proveniti din partea bogatilor, care au dus la aceste valori atractive pe care nu le-am mai vazut din anii 2003, 2004", a declarat Tepluhin in ziua in care indicele Micex a crescut la 9,8%.
Urmatoarea repriza a constiturii de averi ar putea fi chiar mai intensa, potrivit bancii de investitii Renaissance Capital. Prima a avut loc intre anii 1995 si 1998, cand primul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, a vandut actiuni ale celor mai mari companii industriale ale Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO