Business Internaţional

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş se ascunde de justiţia americană în spatele lorzilor britanici

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş a sponsorizat indirect Partidul Conservator din Marea Britanie

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş a sponsorizat indirect Partidul Conservator din Marea Britanie

Autor: Daniela Stoican

04.12.2014, 00:03 612

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş, care a fost arestat în martie la Viena de autorităţile americane, şi-a clădit relaţii puternice de afaceri şi politice în Marea Britanie, întinse până în Camera Lorzilor, şi a fost la un moment dat onorat cu titlul de donator al Universităţii Cambridge într-o ceremonie pompoasă la care a participat chiar Prinţul Philip al Marii Britanii, soţul reginei Elisabeta a II-a, scrie The Wall Street Journal.

Firtaş, al cărui imperiu se întinde în mai multe sectoare, printre care industria chimică, sectorul bancar şi media din Ucraina şi din alte ţări est-europene, a început să-şi clădească averea la începutul anilor ’90, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, intrând în schimburi comerciale cu Turkmenistanul. El şi partenerii lui de afaceri livrau alimente şi alte bunuri în Turkmenistan, în schimbul gazelor naturale, pe care le vindeau în Ucraina.

În 2004 Firtaş a creat un joint venture profitabil cu colosul rus Gazprom pentru a vinde gaze naturale în Ucraina şi în ţări din Europa Centrală, iar legăturile sale ar putea ajunge chiar până la preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unor analişti.

Guvernul SUA l-a arestat pe Firtaş în martie, acuzându-l că a conspirat alături de alte persoane pentru a mitui cu 18,5 milioane începând cu 2006 oficiali din India pentru a obţine aprobarea ca grupul său DF să lanseze un proiect de exploatare a titanului în India. Ulterior Firtaş a fost eliberat pe cauţiune, iar guvernul american aşteaptă extrădarea sa în SUA.

Oligarhul, vizat şi de o anchetă a autorităţilor americane privind posibile legături cu crima organizată, a încercat prin relaţiile pe care şi le-a construit cu elitele din Marea Britanie să îşi reabiliteze imaginea.

În 2005 Firtaş a investit un milion de dolari într-o companie de protecţie a mediului creată de Raymond Asquith, conte britanic, membru în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic. În anul următor Robert Shetler-Jones, om de afaceri şi fiul unui angajat al ministerului de externe britanic de la Washington, şi-a fuzionat afacerile din Ucraina cu cele ale lui Firtaş. În prezent Shetler-Jones, pe care Firtaş îl numeşte „ministrul meu al afacerilor externe“, este vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al grupului DF.

Asquith şi Shetler-Jones au fost, la un moment dat, trimişi de Firtaş la Washington pentru a vorbi în numele lui cu oficialii Departamentului de Justiţie în timp ce el era investigat într-un alt caz de autorităţile americane.

O companie deţinută de Shetler-Jones, Scythian Ltd, care îşi obţine majoritatea veniturilor din servicii oferite către Firtaş şi companiile sale, a donat cel puţin 62.500 de lire sterline (aproximativ 80.000 euro) către Partidul Conservator între 2006 şi 2013, potrivit registrelor comisiei electorale din Marea Britanie.

Firtaş explica într-un interviu din primăvară, acordat după ce a fost eliberat pe cauţiune, de ce a ales să cultive legături cu Marea Britanie: „Aş fi putut alege Germania sau Franţa. Dar am decis că Marea Britanie ar fi cea mai bună alegere. Este centrul financiar nr. 1. Are rădăcini puternice“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO