Business Internaţional

OMS: Un medicament al companiei Gilead Sciences ar putea trata simptomele coronavirusului

OMS: Un medicament al companiei Gilead Sciences ar putea trata simptomele coronavirusului

Sursă foto: Profimedia Images

Autor: Ioana Scholler

24.02.2020, 23:33 1836

Acţiunile companiei americane Gilead Sciences au crescut, luni, cu 4% după ce un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că un medicament creat de firma de biotehnologie ar putea ajuta la tratarea simptomelor coronavirusului, informează CNN. 

Gilead Sciences (GILD) a fost doar una dintre două companii a căror acţiuni au crescut, luni, în condiţiile în care Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 1.000 de puncte, în urma incertitudinilor generate de răspândirea COVID-19 în Italia, Coreea de Sud şi Iran.

„Există doar un singur medicament eficient în acest moment, iar noi credem că este remdesivir”, a declarat Bruce Aylward, director general adjunct la OMS, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Beijing.

Oficialii de la OMS au adăugat că studiile clinice ale „remdesivir” asupra oamenilor sunt în desfăşurare şi că rezultatele ar putea fi disponibile în doar câteva săptămâni.

Compania americană Gilead Sciences a confirmat faptul că deja colaborează cu autorităţile medicale din China, în cadrul a două studii clinice cu pacienţi infecaţi cu COVID-19, numele oficial al acestei tulpine de coronavirus.

„Cele două studii - unul asupra pacienţilor cu o formă gravă a bolii, iar altul asupra celor cu o formă moderată a infecţiei - acceptă momentan înscrierea participanţilor şi anticipăm apariţia primelor rezultate în aprilie”, a afirmat un purtător de cuvânt de la Gilead Sciences.

Compania de biotehnologie a mai declarat la începutul acestei luni că lucrează îndeaproape cu autorităţile din China pentru a afla dacă „remdesivir”, un medicament experimental care a fost folosit pentru tratarea Ebola, ar putea combate simptomele coronavirusului.

Totodată, compania a mai spus, în urmă cu câteva săptămâni, că „remdesivir” a tratat cu succes Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), doi viruşi similari cu noul coronavirus apărut în oraşul Wuhan.

AFACERI DE LA ZERO