Business Internaţional

Cine este omul care a ajuns şeful spionilor din Statele Unite. Este un critic dur al fostului preşedinte Obama, se consideră un luptător împotriva terorismului şi susţine cu toată tăria programele de supraveghere ale NSA, cea mai controversată agenţie din SUA

Cine este omul care a ajuns şeful spionilor din Statele...

Autor: Mediafax, Gândul

18.11.2016, 16:37 1672

Donald Trump l-a desemnat pe noul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). Este vorba despre congresmanul Mike Pompeo, au declarat surse din echipa preşedintelui ales al Statelor Unite, care au adăugat că acesta a acceptat propunerea, informează site-ul cotidianului Washington Post. Pompeo este recunoscut pentru că în cursa pentru alegerile primare din Partidul Republican l-a susţinut pe Marco Rubio în detrimentul lui Trump, primul semn destul de timid de sprijin pentru candidatul republicanilor venind în luna mai, atunci când un purtător de cuvânt a declarat că congresmanul „va susţine nominalizarea Partidului Republican pentru că Hillary Clinton nu poate să fie preşedintele SUA". Ulterior, în urma câştigării alegerilor interne de către magnat, Pomepo a precizat că este de partea sa, pentru că ţara are nevoie „de un lider care pune America pe primul loc fără niciun fel de teamă". Politicianul este o figură destul de controversată, acesta fiind criticat în repetate rânduri pentru argumentele sale privind interzicerea avortului, pentru poziţia faţă de acordul nuclear pe care Obama l-a semnat cu Iranul, dar şi pentru unele afirmaţii făcute de-a lungul timpului, catalogate de mulţi drept discriminatorii.

Pompeo este reprezentantul republicanilor pentru Kansas în congresul districtului al patrulea încă din 2011. Congresmanul în vârstă de 52 de ani a fost ales în Camera Reprezentanţilor în 2010. Absolvent al Academiei Militare West Point şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, acesta a făcut parte din Comitetul permanent pentru Intelligence din Cameră şi este recunoscut drept un bun colaborator al vicepreşedintelui Mike Pence. 

Important este că Pompeo l-a susţinut pe Rubio în detrimentul lui Trump în cursa pentru alegerile primare din Partidul Republican. Iniţial, Pompeo l-a susţinut pe Marco Rubio drept candidat al republicanilor pentru prezidenţiale, dar mai târziu l-a sprijinit pe Trump, în urma victoriei sale în alegerile primare. Primul semn, destul de timid, a venit în luna mai, atunci când purtătorul său de cuvânt a declarat că congresmanul „va susţine nominalizarea Partidului Republican pentru că Hillary Clinton nu poate să fie preşedintele SUA". Ulterior, acesta s-a declarat total de partea magantului: „L-am văzut luând decizii bune în viaţa sa de afacerist, în viaţa de familie, în legătură cu copiii săi, aşa că sunt încântat să fiu alături de un lider care pune America pe primul loc fără niciun fel de teamă", spunea Pompeo despre Trump în luna iulie. 

 
Mike Pompeo este membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Partidului Republican şi reprezintă un district electoral din statul american Kansas.

Sursele citate de cotidianul Washington Post au făcut declaraţiile sub protecţia anonimatului.

Pompeo, în vârstă de 52 de ani, a fost membru al comisiilor de informaţii, energie şi comerţ ale Camerei Reprezentanţilor, cât şi în comisia care s-a ocupat cu anchetarea atacului terorist din 2012 ce a vizat misiunea diplomatică americană de la Benghazi, Libia.

La fel ca Donald Trump, congresmanul a criticat Acordul nuclear cu Iranul, iar într-un mesaj postat joi pe Twitter, Pompeo afirma că "abia aştept anularea acestui acord dezastruos cu cel mai mare sponsor statal al terorismului din lume".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO