Business Internaţional

Omul care într-o singură zi a făcut un miliard de dolari: Pregătiţi-vă pentru colapsul lumii financiare, lupta de clasă şi ascensiunea răului

Apocalipticul George Soros se pregăteşte pentru Davos

Apocalipticul George Soros se pregăteşte pentru Davos

Autor: Adrian Voicu

25.01.2012, 10:38 16990

"În asemenea momente, supravieţuirea este cel mai important lucru", este de părere miliardarul George Soros, omul care într-o singură zi a reuşit să câştige un miliard de dolari pariind împotriva monedei britanice în "Miercurea Neagră" din 1992, ducând la căderea lirei cu 20%.

"Nu sunt aici ca să vă încurajez", declară el într-un interviu acordat publicaţiei Newsweek. "Situaţia va deveni mult mai serioasă şi mai dificilă decât am văzut până acum în întreaga mea carieră. Ne confruntăm cu un moment extrem de dificil, comparabil în multe privinţe cu anii '30, Marea Recesiune. Ne confruntăm cu o rearanjare generală a ţărilor dezvoltate, care ameninţă să ne trimită într-un deceniu de stagnare sau mai rău. În cel mai bun scenariu văd un mediu de deflaţie. În cel mai rău scenariu, un colaps al sistemului financiar".

"Competiţia fără limitări poate conduce oameni la acţiuni pe care în alte condiţii le-ar fi regretat. Tragedia situaţiei noastre actuale este consecinta neintenţionată a înţelegerii imperfecte. Multe rele in lume sunt de fapt neintenţionate. Mulţi oameni din lumea financiară au făcut mult rău fără să aibă o intenţie în această direcţie". Cu toate acestea miliardarul american consideră că acum Occidentul se luptă să facă faţă consecinţtelor răului din lumea financiară, tot aşa cum ţările din Est se luptă cu răul politic. Întrebat dacă vrea să spună că criza actuală este rezultatul răului, miliardarul răspune simplu: "Aşa este".

Şi vine o perioadă a răului. Iar miliardarul nu zice aici că ar fi nevoie doar de protejarea activelor. Trebuie să ne pregătim pentru dezastru pentru că, aşa cum vede el prezentul, lumea se îndreaptă acum spre una dintre cele mai periculoase momente din istoria modernă. Europa se confruntă cu o cădere în haos şi conflicte. America va avea parte de proteste ce vor sfârşi prin interzicerea unor libertăţi civile. Sistemul economic global ar putea intra în colaps.

Iar Soros, cel puţin aşa declară el, pariază acum pe bani lichizi, considerând aurul drept "ultimul bubble". Soros va fi prezent la discuţiile de la Davos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO