Business Internaţional

OMV se va extinde in sud-estul Europei pentru a concura Gazprom

OMV se va extinde in sud-estul Europei pentru a concura Gazprom

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al OMV: Ei (Gazprom - n.r.) inainteaza catre vest, iar noi catre sud-est. Gazprom a fost un furnizor traditional de gaze in centrul si sud-estul Europei. Ceea ce se schimba este ca intra direct pe piata.

26.03.2008, 14:25 18

OMV vrea sa isi extinda operatiunile in sud-estul Europei pentru a concura mai eficient grupul rus Gazprom, care considera regiunea drept piata sa fireasca, a declarat directorul general al companiei austriace de petrol si gaze, Wolfgang Ruttenstorfer, citat de publicatia britanica Times.
Grupul austriac desfasoara operatiuni in 13 state, pornind din sud-estul Germaniei, Cehia si Slovacia si pana in Ungaria, Romania, alte tari balcanice, precum si in Turcia.
Ruttenstorfer a explicat ca patrunderea pe pietele dinspre nord, precum Polonia si tarile baltice, este dificila, astfel incat OMV se concentreaza pe regiunile din estul si sudul continentului.
El a aratat ca lupta pentru castigarea controlului asupra livrarilor de energie catre Europa a inceput.
"Rusia considera regiunea drept piata sa fireasca, in timp ce Kazahstanul a intrat anul trecut pe piata energiei din Romania", a spus Ruttenstorfer, referindu-se la preluarea de catre grupul KazMunaiGas a unei participatii majoritare la Rompetrol.
KazMunaiGas a preluat, in 2007, participatia majoritara la grupul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Prin aceasta achizitie, compania a obtinut accesul la piata europeana de produse petroliere si si-a dublat capacitatea de rafinare a titeiului, in conditiile in care Rompetrol detine doua rafinarii, Petromidia si Vega, cu capacitati totale de peste patru milioane de tone anual.
Ruttenstorfer s-a referit astfel si la concentrarea intensa a Gazprom in regiunea balcanica, in ultima perioada.
In ianuarie, Gazprom a cumparat compania sarba NIS, iar o luna mai tarziu a incheiat un acord cu guvernul Serbiei privind tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul acestei tari.
Proiectul South Stream, in valoare de 10 miliarde de euro, va transporta gaze din Siberia catre sudul Europei si va fi realizat de Gazprom si grupul italian Eni. Pana in prezent, si-au anuntat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria si Serbia, alti posibili parteneri fiind Bosnia si Grecia.
Potrivit unui oficial al Gazprom, South Stream va deveni operational in anul 2013.
"Ei (Gazprom - n.r.) inainteaza catre vest, iar noi catre sud-est. Gazprom a fost un furnizor traditional de gaze in centrul si sud-estul Europei. Ceea ce se schimba este ca intra direct pe piata", a spus Ruttenstorfer.
Aceste jocuri geopolitice trec dincolo de capacitatea comerciala si politica a unei companii petroliere multinationale de dimensiuni medii, dar OMV incearca, printr-o eventuala fuziune cu compania ungara MOL, sa construiasca un grup puternic care sa concureze Gazprom in centrul Europei, comenteaza publicatia britanica.
OMV detine o participatie de 20% la MOL si a lansat, in iunie anul trecut, o oferta de preluare integrala a companiei, pentru 13,8 miliarde de euro, propunere respinsa de partea ungara.
"Pentru a face fata Gazprom, trebuie sa ne dezvoltam si sa ne extindem. Alternativa este sa fim exclusi de pe piata, pas cu pas", a aratat Ruttenstorfer.
El a precizat ca, prin fuziunea cu MOL, OMV vrea formarea unei companii petroliere puternice in Europa Centrala.
Ruttenstorfer a explicat ca acesta este si motivul pentru care OMV promoveaza proiectul Nabucco, care reprezinta o reactie europeana la cresterea dominatiei Gazprom pe piata furnizorilor de gaze.
Cea mai mare provocare, a afirmat seful OMV, nu este constructia Nabucco, ci atragerea furnizorilor pentru gazele care vor fi transportate.
Cel mai probabil furnizor este Azerbaidjanul, dar acest stat nu poate asigura tot necesarul de gaze pentru Nabucco, a mai spus Ruttenstorfer, aratand ca lipsa furnizorilor este un element slab al proiectului Nabucco.
El a mentionat printre posibilii viitori furnizori Irakul, Rusia si Iranul.
In prezent, terminalul OMV din Baumgarten, principalul centru de alimentare cu gaze al Europei Centrale, este aprovizionat cu gaze provenite din Rusia, iar situatia nu se va schimba decat in cazul in care Nabucco va atrage alti furnizori.
Ruttenstorfer a aratat ca pe piata exista 60 de jucatori, dar a recunoscut ca Rusia este cel mai important furnizor, iar dominatia sa va creste, daca nu se va face nimic in aceasta privinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO