G20 trebuie "să acţioneze decisiv pentru a controlavolatilitatea preţurilor pentru petrol şi alimente", se arată înraportul anual pentru Asia şi Pacific, realizat de ComisiaEconomică şi Socială a ONU (UNESCAP). Preţul petrolului a crescutîn anul 2010 cu 36%, pe seama revoltelor din Orientul Mijlociu şiAfrica de Nord şi a temerilor privind rezervele insuficiente depetrol. Astfel, ONU recomandă G20, în calitate de grup de state curol major în coordonarea politicilor economice globale, să discutecu OPEC o modalitate de restricţionare a fluctuaţiilor de pe piaţaenergetică.
Totodată, G20, din care fac parte 19 ţări, la care se adaugăUniunea Europeană, trebuie să decidă asupra unui set de reguli caresă guverneze pieţele de materii prime astfel încât să fie eliminatespeculaţiile care determină creşterea în lanţ a preţurilor pentrualimente de larg consum, se arată în raportul ONU. În caz contrar,costurile mari pentru energie şi alimente vor avea un impact majorasupra dinamicii economiilor din Asia, deoarece "ţările aflate încurs de dezvoltare sunt cele mai vulnerabile la creşterile de preţpentru petrol. Acestea se bazează pe industrii dependente deenergie şi sunt nevoite să importe cantităţi considerabile depetrol".
Potrivit ONU, creşterea necontrolată a preţurilor pentru petrolşi alimente ameninţă să accentueze nivelul sărăciei în Asia, celemai afectate ţări fiind India şi Bangladesh, dar şi alte statedependente de importurile de petrol, precum Malaiezia, Filipine şiThailanda.
Numărul total de persoane care ar putea ajunge în pragulsărăciei în 2011 se ridică la 42 de milioane de persoane, pe lângăcele 19 milioane care au fost deja afectate în 2010, se mai aratăîn raport.
Ţiţeiul se tranzacţiona ieri pe bursa de la Singapore la peste108 dolari pe barili şi pe bursa din New York la 109 dolari pebarili. UNESCAP estimează că în ipoteza în care preţul petroluluiva sări în acest an de 130 dolari pe baril, iar preţurilealimentelor se vor dubla, economiile statelor Asiei de Sud-Est arputea scădea cu cel puţin 0,47%.
"Creşterea preţurilor are efecte devastatoare asupra sărăciei",se mai arată în raport, în condiţiile în care peste 950 de milioanede persoane din Asia trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi.
Un alt risc major adus în atenţie de UNESCAP se referă lafluctuaţiile de capital din Asia de Sud-Est, fluctuaţii care potcrea crize în economiile emergente din regiune. În pofida faptuluică guvernele din regiune şi-au alcătuit rezerve masive de valutăpentru a se asigura împotriva acestor fluctuaţii, statele în cursde dezvoltare ar putea intra în orice moment în criză, mai aratăraportul ONU. În consecinţă, ca o completare a măsurii de control acapitalului, regiunea ar trebui să genereze pe termen mediu unconsum constant şi să satisfacă cererea de investiţii pentru aputea susţine dinamismul economiei şi pentru a reduce sărăcia.Economia Chinei ar putea creşte în acest an cu 9,5%, iar cele aleIndiei şi Indoneziei cu 8,7%, respectiv 6,5%, raportul ONU atrăgândatenţia că inflaţia reprezintă un risc major pentru Asia, undestatele ţin cu greu în frâu nivelul acesteia, fapt care creează uncerc vicios, în care economiile continuă să crească concomitent cumajorarea dobânzilor.