Business Internaţional

ONU vine cu un avertisment înfricoşător: Schimbările climatice ar putea determina o posibilă criză alimentară globală

ONU vine cu un avertisment înfricoşător: Schimbările...

Autor: Iulian Tenchiu

11.08.2019, 12:44 9399

Schimbările climatice nu sunt determinate doar de emisiile de carbon. Un alt factor care determină aceste anomalii este azotul conţinut de îngrăşămintele utilizate în agricultură, care în combinaţie cu defrişările masive realizate în favoarea industriei de cherestea, va conduce la diminuarea rezervelor mondiale de alimente, sunt concluziile unui studiu realizat de ONU, scrie Bloomberg.

Din cauza activităţii agricole şi a defrişărilor, cantiatea de dioxid de carbon, metan şi azot din atmosferă a crescut semnificativ în perioada 2007-2016, arată un raport prezentat joi  de Grupul Interguvernamental, care analizează problema schimbărilor climatice.

Mai mult decât atât, studiul Grupului a arătat că rezultatul acestor acţiuni de exploatare a mediului înconjurător se va traduce printr-o penurie a produselor alimentare, pentru că exploatarea duce la deşertificarea solului în favoare agirculturii şi a industriei de cherestea. Soluţia la această problemă ar fi diminuarea producţiei de deşeuri alimentare şi o moderare a schimbărilor de alimentaţie la nivel mondial, pentru că astfel se va interveni mai puţin asupra solului, iar capcacitatea sa de producţie va putea fi ţinută sub control.

„Există multe ecosisteme în întreaga lume, în care vedem deja impactul negativ al schimbărilor climatice şi al exploatării solului, iar această problemă necesită o intervenţie urgentă”, a declarat Jo House, unul dintre autorii studiului.

Studiul a fost realizat de peste 100 de oameni de ştiinţă, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, care urmăreşte să conducă dezbaterile la nivel global privind schimbările climatice.

Asia şi Africa, deja dependente de alimentele importate, ar putea fi primele victime ale acestui fenomen îngrijorător cauzat de schimbările climatice, pentru că cele două continente devin pe zi ce trece tot mai vulnerabile în faţa valurilor de secetă, care duc în final la scăderea capacităţii de producţie a diferitelor culturi de legume sau cereale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO