Business Internaţional

OPEC a ajuns la capăt de linie, nu mai este „o entitate viabilă“

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Sebastian Tănase

10.12.2014, 00:00 983

Organizaţia Ţărilor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC) nu mai reprezintă „o entitate viabilă“ după ce a refuzat să reducă producţia de petrol, deşi oferta de pe piaţă era în exces, a declarat pentru CNBC Dennis Gartman, editorul unui cunoscut blog economic. „Cred într-adevăr că OPEC, ca instituţie viabilă, a luat sfârşit. Cred că e dezbinată. Vom vedea ce se va întâmpla peste un an, dar cred cu sinceritate că OPEC, aşa cum a fost în trecut, reprezintă un capitol încheiat.“

Comentariile lui Gartman vin pe fondul scăderii preţului petrolului. Ţiţeiul a  peste 40% din valoare din cauza excesului de producţie şi a lipsei de cerere. Petrolul Brent a scăzut ieri sub valoarea de 66 de dolari pe baril, cea mai mică valoare din ultimii cinci ani.

La întâlnirea de luna trecută, organizaţia OPEC, alcătuită din 12 producători majori de petrol, a decis să nu reducă din cantitatea de petrol extrasă, alimentând declinul preţurilor. O parte din ţările membre ale OPEC, precum Iran, Venezuela şi Ecuador, şi-au manifestat intenţia de a reduce din producţie pentru a împiedica scăderea cotaţiilor, dar s-au lovit de refuzul Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de ţiţei din OPEC.

„În momentul de faţă OPEC face exact ce vrea Arabia Saudită: îşi apără cota de piaţă ca să poată pune presiune asupra duşmanilor lor, indiferent că vorbim de iranieni, ruşi sau americani. Sunt oare ceilalţi membri ai OPEC mulţumiţi de ceea ce se întâmplă? Sunt Venezuela sau Iran satisfăcute de ceea ce se petrece? Sigur că nu. Cred că acesta este sfârşitul OPEC ca entitate viabilă“, a afirmat Gartman.

Aceasta nu e prima dată când Gartman critică ţările exportatoare de petrol. După întâlnirea OPEC din noiembrie, Gartman declara pentru CNBC că „faptul că OPEC este dezbinat are scopul de a crea condiţiile ca preţul petrolului să scadă în continuare.“

Pieţele din toată lumea au căzut peste noapte în timp ce ţiţeiul îşi continua declinul în sesiunea bursieră din Asia. Scăderea cotaţiei petrolului a lovit acţiunile americane luni, indexul Dow Jones înregistrând cel mai mare declin din octombrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO