Business Internaţional

OPEC: Fundamentele pieţei nu justifică scăderea dramatică a preţului petrolului

Abdullah al-Badri, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC): Au fost voci care au afirmat că decizia a fost îndreptată către SUA şi gazele de şist. Nu este adevărat. De asemenea, nu este adevărat nici că ar fi fost îndreptată către Iran şi Rusia

Abdullah al-Badri, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC): Au fost voci care au afirmat că decizia a fost îndreptată către SUA şi gazele de şist. Nu este adevărat. De asemenea, nu este adevărat nici că ar fi fost îndreptată către Iran şi Rusia

Autor: Florentina Dragu

15.12.2014, 00:03 493
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vizează un anumit preţ al petrolului pe bursele internaţionale, a declarat duminică preşedintele organizaţiei, Abdullah al-Badri, care a adăugat că fundamentele pieţei nu justifică recenta scădere a cotaţiilor petroliere, transmite Reuters.

„Fundamentele (pieţei petrolului - n.r.) nu ar fi trebuit să conducă la această scădere dramatică a preţului“, a spus al-Badri.

Şeful OPEC a recomandat companiilor petroliere să continue investiţiile în explorare şi producţie, menţionând că Statele Unite ale Americii vor continua să depindă de importurile de petrol din Orientul Mijlociu pentru mult timp de acum înainte.

Potrivit lui al-Badri, decizia OPEC de a nu reduce pragul pentru producţia de petrol, în ciuda scăderii accentuate a cotaţiilor şi a cererii globale, nu a fost menită să submineze dinamica industriei gazelor de şist în SUA şi nici să slă­bească economiile din Iran şi Rusia.

„Au fost voci care au afirmat că decizia a fost îndreptată către SUA şi gazele de şist. Nu este adevărat. De asemenea, nu este adevărat nici că ar fi fost îndreptată către Iran şi Rusia“, a spus al-Badri. Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui al-Badri privind evoluţia preţului petrolului de după şedinţa OPEC din noiembrie.

Cotaţiile petrolului au scăzut cu peste 45% anul acesta. Vineri, preţul petrolului Brent a scăzut la 62,83 de dolari pe baril, în timp ce petrolul West Texas Intermediate a coborât la 58,9 dolari pe baril, acestea fiind cele mai reduse niveluri din iulie 2009 până în prezent.

OPEC a estimat joi că cererea mondială de petrol va scădea în 2015 la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani în timp. La numai o zi diferenţă, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a redus, pentru a patra oară în ultimele cinci luni, prognoza privind creşterea de petrol de anul viitor, alimentând temerile privind intrarea în incapacitate de plată a unor companii şi chiar a unor state cu expunere ridicată pe sectorul petrolier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO