Business Internaţional

OPEC îi va duce dorul lui Trump, va acţiona precaut în relaţia cu Biden

OPEC îi va duce dorul lui Trump, va acţiona precaut în...

Autor: Dorin Oancea

08.11.2020, 07:50 109

Membri cheie ai OPEC  cred că tensiunile din alianţă ar putea reapărea cu Joe Biden în funcţia de preşedinte SUA, au spus surse apropiate organizaţiei, care ţi va duce dorul lui Donald Trump, care a trecut de la a critica grupul la a pune umărul pentru reducerea record a producţiei de petrol.

Biden ar putea modifica relaţiile diplomatice ale SUA cu trei membri ai OPEC - liderul de facto Arabia Saudită, precum şi Iranul şi Venezuel ţări aflate sub sancţiuni americane, dar şi cu Rusia, care nu este producător OPEC. Rusia este liderul producătorilor de petrol aliaţi cu OPEC, un grup cunoscut sub numele de OPEC +.

Aplicarea strictă a sancţiunilor SUA asupra Iranului şi Venezuela a eliminat milioane de barili de petrol pe zi de pe piaţă şi, dacă Biden ar relaxa măsurile în anii următori, o creştere a producţiei ar putea face mai dificilă echilibrarea ofertei cu cererea pentru OPEC.

Biden a spus că ar prefera o diplomaţie multilaterală decât sancţiunile unilaterale impuse de Trump, deşi acest lucru nu ar putea însemna o relaxare a sancţiunilor prea curând. În campania sa, Biden a spus că va relua acordul nuclear cu Iranul din 2015 dacă Teheranul va relua respectarea înţelegerii.

Trump a renunţat la acord în 2018, impunând sancţiuni care reduc exporturile de petrol ale Iranului. Unii membri OPEC se tem că revenirea volumelor iraniene va contribui la excesul de aprovizionare fără reduceri suplimentare şi se îngrijorează de influenţa continuă a Moscovei în OPEC +.

"Sancţiunile Iranului pot fi reevaluate şi apoi Iranul va reveni pe piaţă, aşa că din nou ar exista o ofertă excesivă şi actualul acord de reducere va fi în pericol", a declarat o sursă OPEC înainte ca rezultatul alegerilor să fie cunoscut.

"Există riscul ca Rusia să părăsească şi acordul OPEC + ceea ce înseamnă o prăbuşire a acordului, deoarece Trump a fost cel care a adus Moscova la bord", a spus sursa citată.

Biden a numit Rusia drept cea mai gravă ameninţare globală. În timpul campaniei sale, el a promis, de asemenea, să reevalueze legăturile cu Arabia Saudită.

Trump, în aprilie, a fost implicat în discuţii care au condus la un acord în cadrul căruia Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi Arabia Saudită au lucrat cu producătorii conduşi de Rusia pentru a conveni o reducere record a livrărilor de petrol, în condiţiile în care pandemia de coronavirus a afectat cererea.

Trump a pus presiune politică asupra Arabiei Saudite şi Rusiei pentru a pune capăt unei dispute care a declanşat un război al preţurilor. Rezultatul a fost un acord global fără precedent pentru reducerea aprovizionării cu petrol cu ​​aproximativ 20 de milioane de barili pe zi, sau aproximativ 20%. OPEC + a fost de acord să reducă 9,7 milioane bpd.

Pentru Trump, motivaţia a fost creşterea preţurilor globale la petrol, eliminarea pericolului falimentelor şi a pierderii a sute de mii de locuri de muncă în industria energetică americană pe măsură ce se apropiau alegerile.

Trump a fost un susţinător al industriei petrolului şi gazelor, reducând reglementările de mediu şi respingând ideea generală că emisiile cauzează încălzirea globală.

La începutul preşedinţiei sale, el a criticat OPEC pentru impunerea unor preţuri mai mari şi a cerut membrilor să pompeze mai mult. „Trump este acum prietenul nostru - după istorica întoarcere în U”, a declarat o sursă majoră din OPEC.

Trump a dezvoltat o relaţie strânsă cu conducătorul de facto al OPEC, Arabia Saudită, şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, sau „MbS”, care se bazează pe Statele Unite pentru arme şi protecţie împotriva rivalilor regionali precum Iranul.

Alianţa OPEC + susţine preţurile petrolului din 2017 şi orice evoluţie care ameninţă viitorul alianţei ar putea slăbi piaţa, cu implicaţii semnificative pentru OPEC şi alţi producători.

„Opinia mea este că Biden s-ar baza mai mult pe sfaturile consilierilor săi şi nu ar gestiona aşa cum face Trump astăzi”, a declarat Chakib Khelil, ministrul petrolier al Algeriei pentru un deceniu şi fost preşedinte al OPEC.

"Biden nu ar avea relaţia confortabilă cu Putin pe care Trump pare să o aibă", a adăugat Khelil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO