Business Internaţional

OPEC mentine deschise toate optiunile

23.03.2004, 00:00 10



Membrii OPEC vor discuta toate variantele referitoare la productia de titei in reuniunea din 31 martie, dar organizatia nu trebuie invinuita pentru cresterea preturilor in sectorul petrolier, a afirmat ministrul Petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah.



Preturile petrolului din SUA au depasit 38 de dolari/baril, ajungand la cele mai ridicate niveluri din 13 ani, de cand Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, luna trecuta, sa diminueze cotele de productie cu un milion de barili/zi incepand cu 1 aprilie.



"Vom discuta in amanuntime situatia pietei la 31 martie si vom lua o decizie. Deocamdata nu suntem in pozitia de a adopta o hotarare pentru a interveni pe piata", a afirmat Attiyah.



Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a declarat ca organizatia, care controleaza jumatate din titeiul tranzactionat in lume, nu va da inapoi in ceea ce priveste decizia de reducere a productiei, in ciuda preturilor ridicate.



Totusi, ministrul Petrolului din Emiratele Arabe Unite a indicat ca OPEC ar putea amana scaderea productiei daca preturile ajung la niveluri prea inalte.



Intre timp, grupul exportatorilor a depasit limitele oficiale de productie pentru a profita de ascensiunea preturilor, desi au convenit in februarie sa tina sub control supraproductia de 1,5 milioane de barili pe zi.



Cu toate acestea, productia excedentara nu a reusit sa calmeze scumpirea petrolului. Ministrii OPEC sunt de acord ca preturile sunt exagerate, dar spun ca organizatia nu trebuie invinuita pentru acest fapt.



"Preturile sunt prea mari, dar nu din cauza ofertei. Credem ca sunt ridicate ca urmare a incertitudinilor geopolitice", a afirmat ministrul algerian al Petrolului, Chakib Khelil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO