Business Internaţional

OPEC prezice că producţia de petrol a rivalilor se va reduce anul viitor

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2015, 00:00 843

Producţia de petrol din ţările care nu fac parte din OPEC se va reduce anul viitor, când cererea mondială va creşte, se arată într-un raport al cartelului, din care fac parte 12 state. OPEC, grup dominat de Arabia Saudită, sugerează astfel că este pe cale să câştige lupta pentru cotă de piaţă prin diminuarea preţurilor cu rivali precum SUA şi Rusia, scrie CNBC.

Livrările de petrol ale OPEC au urcat luna trecută cu 230.100 de barili pe zi, la 31.695 de milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după aprilie 2012, potrivit unui raport al organizaţiei. Volumul de ţiţei extras de Irak a compensat un declin uşor înregistrat de Arabia Saudită. Organizaţia produce cu circa 900.000 de barili pe zi de petrol mai mult decât anticipează că va fi necesar anul viitor. OPEC a menţinut previziunile referitoare la producţia proprie de anul viitor la 30,8 milioane de barili pe zi.

Raportul arată că planul OPEC are un anumit succes în reducerea producţiei în SUA, care are nevoie de preţuri mai ridicate pentru a fi profitabilă, dar piaţa nu şi-a revenit. Cotaţia petrolului Brent, referinţa internaţională, a scăzut în ultimele zile cu peste 6%, la sub 40 de dolari pe baril. Joi, petrolul Brent se tranzacţiona în scădere uşoară cu puţin sub pragul de 40 de dolari barilul. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO