Business Internaţional

Operaţiune majoră în Turcia: Poliţia turcă arestează sute de suspecţi acuzaţi de spălare de bani

Operaţiune majoră în Turcia: Poliţia turcă...

Autor: Marinela Sarbu, Mediafax

02.10.2018, 15:22 372

Poliţia turcă a arestat 280 de suspecţi acuzaţi de spălare de bani în urma unei investigaţii privind transferul a aproxiamativ 2,5 miliarde de lire turceşti în mai multe conturi din străinătate, a anunţat marţi presa din Turcia, relatează Reuters.

Majoritatea beneficiarilor acestor fonduri sunt cetăţeni iranieni care locuiesc în Statele Unite, potrivit unei declaraţii a procurorului-şef care se ocupă de caz, citat de presa turcă.

Poliţia a făcut mai multe percheziţii în 40 de provincii şi au fost emise mandate de arestare pentru 417 persoane, a anunţat agenţia de presă Anadolu. Postul CNN Turcia a transmis imagini de la operaţiunile desfăşurate de mascaţi înarmaţi cu puşti automate care intră într-un bloc de apartamente în timpul unui raid.

"Operaţiunea nu se referă la transferurile valutare în străinătate de către rezidenţi locali. Operaţiunea se referă la finanţarea terorismului şi transferul valutar către membrii grupului terorist din străinătate", a scris consilierul lui Erdogan Cemil Ertem pe Twitter.

Suspecţii au fost acuzaţi de spălare de bani, "formând o bandă cu scopul de a săvârşi o infracţiune" şi "încălcând o lege care vizează prevenirea finanţării terorismului", a afirmat procurorul. Operaţiunea a fost lansată de poliţia de crimă financiară.

Ziarul Hurriyet a scris pe site-ul său că printre cei care au fost arestaţi s-au numărat persoane cu legături cu grupuri militante kurde, de stânga şi islamiste, iar unele au fost, de asemenea, cercetate pentru contrabandă cu droguri.

O sursă bancară a spus că tranzacţiile de tipul celor vizate în cadrul anchetei sunt efectuate de terţe persoane care trimit bani în conturi din străinătate în schimbul comisioanelor.

"Banii pe care îi trimit nu sunt ai lor. Ei încearcă să nu fie observaţi, făcând întotdeauna transferuri în cantităţi mici şi profitând de acest lucru", a spus el.

"Oamenii care sunt supuşi limitărilor privind transferul de bani în străinătate folosesc o astfel de metodă,determinându-i pe alţii să facă tranzacţia în schimbul comisioanelor", a spus sursa.

Procurorul a declarat că suspecţii au fost acuzaţi că primesc comision pentru trimiterea banilor la 28.088 de conturi peste hotare. Transferurile au fost efectuate de la diverse sucursale bancare şi bancomate începând cu 1 ianuarie 2017 cu sume de 5.000 de lire şi mai mult, se arată în declaraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO