Business Internaţional

Operaţiune Secret Service în România, într-un caz cu un prejudicu de 34 de milioane de dolari

Operaţiune Secret Service în România, într-un caz cu...

Autor: Florin Zafiu

09.02.2019, 10:21 1083

Autorităţile române alături de cele americane au derulat o investigaţie comună pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în fraude informatice cu criptomonede, prejudicul estimat în urma anchetei ridicându-se la peste 34 milioane de dolari, anunţă Poliţia Română. 

Ancheta derulată de către Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DIICOT), în urma unei cereri transmise de către Secret Service ( Statele Unite ale Americii ) a vizat un grup de cetăţeni români care a prejudicat cetăţeni americani prin intermediul unor mecanisme de fraudă informatică, în urma cercetărilor existând şi fapte care au condus către infracţiunea de spălare a banilor.

Infracţiunile inteprinse de către cetăţenii români ar fi început în 2016 şi s-ar fi derulat prin intermediul unor reţele de site-uri de comerţ electronic.

"Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului ar fi postat anunţuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate(inexistente). În urma solicitării primite de la autorităţile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de poliţişti din strucuturile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 27 de percheziţii la domiciliile şi reşedintele persoanelor vizate. La percheziţii au participat şi agenţi ai Secret Service", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În urma percheziţiilor de pe 11 decembrie 2018, au fost confiscate 51 de telefoane mobile, 8 hard-disk-uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro).

De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD şi 5.500 CHF. Au fost puse în aplicare ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător pentru şapte terenuri, o casă şi două apartamente, cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

În premieră, au fost indisponibilizate criptomenede Ripple şi Bitcoin.

"Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autorităţile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE şi BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.În cauză, au fost identificate şi conduse la sediul D.I.I.C.O.T., precum şi la brigăzile de combaterea criminalităţii organizate din Cluj şi Craiova, 18 persoane. Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii. Cercetările efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română", informeză IGPR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO