Business Internaţional

Opinie FT: De ce Europa nu va prinde din urmă SUA

Opinie FT: De ce Europa nu va prinde din urmă SUA

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2024, 00:05 662

SUA, la Început de mileniu, nu a „plănuit“ să bată Europa la creş­tere. Nu a avut o versiune a noului raport al lui Mario Draghi privind competitivitatea. Nu a venit cu un echi­valent al Strategiei de la Lisa­bo­na, prin care UE se angaja să devină cea mai „dinamică economie bazată pe cunoaştere din lume“. Şi totuşi, divergenţa transatlantică persistă de două decenii, scrie Janan Ganesh, editorialist Financial Times.

Cel mai apropiat lucru pe care Washingtonul l-a avut faţă de o vizi­une economică în această perioadă este protecţionismul recent al lui Joe Biden. Criticile aduse lui Draghi pen­tru dorinţa de a-l adopta sunt bine fondate. Indiferent de factorii care plasează Europa într-o poziţie mai fragilă în raport cu SUA, există mo­tive culturale pentru a exista îndoiala că aceştia pot fi îndepărtaţi. Conti­nen­tul este până la urmă un loc diferit.

Dacă problema Europei este că nu poate adopta Bidenomics, politica economică a administraţiei Biden, a­ceasta nu va dispărea. La aproxima­tiv 67 de ani de la Tratatul de la Roma, UE are un buget care echi­valează cu 1% din producţia uniunii. Chiar dacă acesta va creşte, cine se aşteaptă ca acesta să ajungă vreodată în apropierea celui federal american?

Cine se aşteaptă ca procesul deci­zional european să se asemene cu cel de la Washington? Acesta nu este un eşec de leadership. Europa pur şi simplu nu este un stat naţiune, scrie editorialistul FT.

Dacă însă problema Europei este legată de suprataxare, nici în acest caz nu există un răspuns tehnocrat.

Totuşi, un al treilea motiv pentru letargia relativă a Europei este piaţa sa unică departe de a fi finalizată. Aici este loc de mai bine. Într-un fi­nal, însă, nu poate fi ignorat faptul că America are o singură limbă sau una copleşitor de dominantă. Barierele cul­turale existente în calea scalării unui business la nivel european nu pot fi la fel de scăzute ca în SUA.

Acestea sunt diferenţe atempo­ra­le între cele două părţi ale Atlanti­cu­lui. Dar există şi unele noi, în opinia lui Janan Ganesh. În anii ’90, vârsta mediană din SUA nu era cu mult mai scăzută decât în Europa. De atunci, divergenţa a crescut.

Dacă toate celelalte lucruri ar fi egale, ne-am aştepta ca doar acest lucru să aibă drept rezultat o Europă din ce în ce mai puţin dinamică.

Însă alte lucruri nu sunt egale. SUA au devenit cel mai mare produ­cător de petrol şi gaze naturale de pe Pământ. Europa nu a avut acelaşi noroc geologic.

De fapt, dacă punem laolaltă toate avantajele Americii, mineral, demografic şi lingvistic, este de mirare că divergenţa faţă de Europa nu este chiar mai mare, potrivit editorialistului FT. Iar aceasta fără să mai fie luată în calcul resursa intangibilă a entuziasmului antreprenorial.

Raportul lui Draghi nu va fi ultimul, scrie Janan Ganesh. De fiecare dată când un astfel de raport este publicat, conţinutul este lăudat, însă şansele de a-l pune în practică sunt puse sub semnul întrebării. În măsura în care un plan este politic şi cultural improbabil, acesta nu este unul bun.