Business Internaţional

Oportunitate ratată: Elon Musk a vrut să vândă Tesla către Apple în urmă cu câţiva ani, însă a fost refuzat imediat de CEO-ul Tim Cook. În prezent, compania este de zece ori mai valoroasă

Oportunitate ratată: Elon Musk a vrut să vândă Tesla...

Autor: Eduard Ivanovici

26.12.2020, 17:00 1756

Şeful Tesla Elon Musk a declarat că a luat în considerare vânzarea companiei de maşini electrice către Apple în urmă cu câţiva ani, însă Tim Cook – şeful producătorului de iPhone-uri – a refuzat înainte să audă oferta, scrie CNBC.

„În perioada neagră a programului de dezvoltare dedicat Modelului 3, l-am abordat pe Tim Cook pentru a discuta posibilitatea ca Apple să cumpere Tesla (pentru 1/10 din valoarea actuală. A refuzat să ne întâlnim”, a scris miliardarul pe Twitter.

Tesla şi Apple au concurat constant în ultimii ani pentru atragerea talentelor de pe Silicon Valley. Musk a declarat în 2015 că „dacă nu reuşeşti la Tesla, vei căuta de muncă la Apple”. Trei ani mai târziu, Apple l-a angajat pe Doug Field – fost inginer în cadrul producătorului de automobile electrice.

„Tesla are în faţă un drum greu. Avem de 100 de ori mai puţini bani decât Apple, aşa că este evident că îşi permit să plătească mai mult. Ne aflăm într-o luptă extrem de dificilă cu mai multe firme auto care au construit anul trecut de 100 de ori mai multe maşini decât am reuşit noi”, spunea Tesla în 2018, perioadă în care compania mai avea „aproximativ o lună” până să demareze procedurile de faliment.

În ciuda faptului că Elon Musk a avut nevoie de circa 17 ani pentru a înregistra profituri cu Tesla, compania a depăşit anul acesta Toyota şi a devenit cel mai valoros constructor auto din lume.

Săptămâna aceasta, Apple a anunţat că va continua dezvoltarea tehnologiei pentru maşini autonome, iar anul 2024 reprezintă momentul în care va intra în producţie primul vehicul, eforturile încadrându-se într-un proiect cunoscut drept „Project Titan”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO