Business Internaţional

Oportunităţi de export? Economiile asiatice vor domina lista celor cu creşteri de 7% în următorul deceniu

Oportunităţi de export? Economiile asiatice vor domina...

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2019, 00:04 114
Următorul deceniu va fi al Asiei, continentul urmând să domine lista a economiilor aşteptate să susţină rate de creştere de aproximativ 7%, scrie Bloomberg.

India, Bangladesh, Vietnam, Myanmar şi Filipine ar urma să atingă toate benchmarkul respectiv, potrivit unei note publicate de Madhur Jha, şef pe cercetare în cadrul Stan­dard Chartered, şi David Mann, economist-şef.

Etiopia şi Coasta de Fildeş vor atinge probabil la rândul lor ritmul de creştere de 7%, ceea ce înseamnă o dublare a PIB-ului la fiecare 10 ani. Veniturile pe cap de locuitor vor fi impulsionate, cele din Vietnam urmând să crească la 10.400 de dolari în 2030 de la aproximativ 2.500 dolari anul trecut.

Membrele sud-asiatice ale grupului vor ieşi în evidenţă, reprezentând împreună aproximativ o cincime din populaţia lumii până în 2030, potrivit studiului Standard Chartered. Factorul demografic va da un impuls puternic Indiei, în timp ce investiţiile realizate de Bangladesh în sănătate şi educaţie ar urma să crească productivitatea.

Dominarea listei de către ţările asiatice reprezintă o schimbare faţă de 2010, când banca a început monitorizarea economiilor aşteptate să avanseze cu aproximativ 7%. La acea vreme, erau 10 membre egal împărţite între Asia şi Africa: China, India, Indonezia, Bangladesh, Vietnam, Nigeria, Etiopia, Tanzania, Uganda şi Mozambic.

China reprezintă o absenţă notabilă din ultima listă după ce a fost membră a clubului respectiv timp de aproape patru decenii. Standard Chartered estimează că a doua mare economie a lumii va menţine un ritm de creştere de 5,5% în următorul deceniu.

Deşi o creştere economică mai rapidă nu reprezintă un panaceu, aceasta tinde să fie însoţită de o mulţime de efecte pozitive, scriu Jha şi Mann.

Creşterea accelerată nu numai că ajută la a scoate oamenii mai rapid din sărăcia absoluteă, dar este de obicei însoţită şi de o sănătate şi educaţie mai bune, cât şi de un acces mai facil la bunuri şi servicii“, se mai arată în raport.

„De asemenea, veniturile mai mari generate de o creştere mai rapidă de obicei reduc instabilitatea socio-politică şi facilitează introducerea de reforme structural, creând un ciclu virtuos“.

În plus, ţările membre ale clubului 7% tind să aibă rate ale economisirii şi investiţiilor de cel puţin 20-25% din PIB, mai relevă raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO