Business Internaţional

Optimism: economia Germaniei a evitat un nou declin în 2020 şi poate rezista şocului noilor restricţii

Optimism: economia Germaniei a evitat un nou declin în...

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2021, 00:05 1445

Datele economice solide publicate recent cu privire la economia Germaniei, cea mai mare din Europa, sugerează că aceasta a evitat o recesiune sub formă de W în ultimele trei luni ale anului trecut în pofida ultimelor restricţii menite să aducă sub control o nouă creştere a infectărilor cu coronavirus. În acelaşi timp, ministrul german de finanţe Olaf Scholz s-a declarat încrezător că economia germană poate rezista vreme îndelungată restricţiilor, întrevăzând o revenire a acesteia graţie ajutoarelor generoase de stat.

Datele privind comenzile sectorului manufacturier, producţia industrială, vânzările de retail, rata ocupării forţei de muncă şi exporturile pe noiembrie şi decembrie publicate recent au depăşit toate aşteptările, indicând că economia germană a trecut cu bine de ultimele trei luni ale anului trecut, scrie Financial Times.

Economiştii se temuseră că reluarea creşterii îmbolnăvirilor va genera o recesiune sub formă de W în mari părţi din Europa în ultimul trimestru al anului trecut, după o recesiune istorică suferită în prima jumătate a anului. Însă estimările de creştere a PIB-ului german pe T4 erau deja mai bune decât pentru alte ţări europene.

În această săptămână, biroul de statistică german va publica pri­mele estimări de creştere a economiei germane în 2020. Stefan Schilbe, economist la HSBC, arată că ultimele date eco­no­mice „semnalează din nou că restricţiile implementate pe 2 no­iem­brie nu au avut un efect puternic asupra redresării in­dustriale“. Exporturile de bunuri germane au avansat cu 2,2% în noiembrie lunar, cu mult peste aşteptările economiştilor privind o creştere de 0,8%.

Performanţa a fost susţinută de creşterea anuală de două cifre a exporturilor către China.

Soliditatea sectorului industrial german ar urma să continue în decembrie, sugerează indicatori neoficiali ai activităţii economice.

Şi alte sectoare ale economiei au performat relativ bine. Numărul nemţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a scăzut puternic în decembrie, iar vânzările de retail au depăşit aşteptările în noiembrie. Totuşi, Germania a introdus un lockdown naţional la mijlocul lunii decembrie care va afecta serviciile, iar restricţiile au fost înăsprite recent.

„Ne aşteptăm ca economia germană să se contracte din nou în primul trimestru în condiţiile în care lockdown-ul nu va fi probabil relaxat până în primăvară“, potrivit lui Andrew Kenningham, economist Capital Economics.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz s-a declarat însă încrezător că cea mai mare economie europeană poate rezista în faţa restricţiilor vreme îndelungată, potrivit Reuters. Scholz a adăugat că se aşteaptă la niveluri mai scăzute ale datoriei guvernamentale decât cel de după criza financiară din 2008.

Oficialul german a arătat că se întrevede o uşoară revenire a economiei graţie susţinerii de stat, scrie Bloomberg. Fără aceste ajutoare, situaţia economică ar fi mai sumbră, potrivit acestuia. Până la alegeri, pandemia se va fi sfârşit în mare măsură, nemţii vor fi optimişti, iar programele generoase de susţinere de stat vor fi considerate un succes, a anticipat Scholz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO