Business Internaţional

Oraşe rase de pe faţa pământului şi sute de răniţi. Peste 50 de tornade într-o singură după-amiază au făcut ravagii în SUA. Galerie FOTO

Oraşe rase de pe faţa pământului şi sute de răniţi. Peste 50 de tornade într-o singură după-amiază au făcut ravagii în SUA. Galerie FOTO

Foto: Mediafax/AFP

Autor: Mediafax

03.03.2012, 11:09 3183

Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi un oraş a fost devastat complet vineri în centrul Statelor Unite de peste 80 de tornade, la câteva zile după un alt val de furtuni care au ucis 13 persoane la începutul săptămânii, transmite AFP..

Trei morţi au fost raportaţi în districtul Jefferson şi alţi patru în oraşul Holton, în Indiana (nord).

"Din informaţiile pe care le-am primit prin telefon se pare că Marysville a fost ras de pe faţa pământului", a declarat primarul acestui orăşel situat în Indiana la graniţa cu Tennessee.

Aproximativ 51 de tornade au fost înregistrate în şapte state, dar mai ales în Alabama (sud), Tennessee (sud) şi Illinois (nord) vineri după-amiază.

Imaginile difuzate în continuu de posturile de televiziune americane arată autobuze şcolare răsturnate, acoperişurile smulse ale clădirilor şi case din lemn din care a rămas numai podeaua.

O alertă de tornade "deosebit de periculoase" a fost emisă pentru întreaga zi, până vineri seară, în Indiana, Kentucky, Ohio, Illinois şi Missouri.

"Este o situaţie deosebit de periculoasă", au avertizat serviciile meteo americane. "Tornade distructive, grindină mare de peste 6 centimetri, furtuni cu rafale de până la 112 kilometri pe oră şi fulgere periculoase sunt posibile", au adăugat acestea.

Serviciul naţional de meteorologie a transmis că a primit 83 de alerte de tornadă doar pentru ziua de vineri, ridicând numărul total la 133 de la începutul săptămânii.

Bilanţul seriei de tornade care a lovit centrul Statelor Unite la începutul săptămânii se ridică la 13 morţi.

Casele au fost reduse la grămezi de moloz, maşinile aruncate în lacuri, arborii dezrădăcinaţi şi magazinele transformate în ruine pe o arie extinsă din Nebraska până în Kentucky, din cauza vânturilor foarte puternice.

Oraşul Harrisburg, din Illinois, a fost de asemenea distrus de o tornadă de intensitate rară miercuri, în timp ce localnicii dormeau.

Cel puţin şase persoane au murit şi cel puţin o sută au fost rănite în acest oraş de 9.000 de locuitori, din cauza vânturilor de pănâ la 270 de kilometri pe oră. Cel puţin 300 de case şi 25 de magazine au fost parţial sau total distruse.

Aproximativ 545 de persoane au murit în 2011 în Statele Unite în urma tornadelor, un număr record după 1936, conform Serviciului naţional de meteorologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO