Business Internaţional

Oraşul american cuprins de febra „goanei după aurul negru”: Cum au transformat gazele de şist un simplu orăşel liniştit într-un paradis al joburilor

Williston, North Dakota

Williston, North Dakota

Autor: Octavian Calei

03.08.2013, 10:07 1219

Progresele din domeniul exploatării gazelor de şist au schimbat radical statul american North Dakota în ultimii ani, oraşul Williston fiind cea mai evidentă dovadă, scrie Business Insider.

Oamenii migrează în masă spre Williston pentru locuri de muncă şi pentru cele mai bune salarii din SUA. Chiar şi cel mai mic salariu aduce venituri de 100.000 de dolari pe an, de la operator de sondă până la şofer de camion.

Populaţia oraşului s-a dublat faţă de 2010, iar mulţi dintre rezidenţi au fost înlocuiţi de forţă de muncă venită din alte părţi din cauza dublării preţului la chirii.

Williston a devenit dintr-o comunitate rurală conservatoare epicentrul boom-ului gazelor de şist în numai câţiva ani.

Expansiunea rapidă înregistrată de Williston, de 10% din 2012, este cea mai mare din SUA, explicabilă printr-o rată a şomajului de 1% şi o ofertă generoasă de locuri de muncă în domeniul exploatării gazelor de şist

Stocurile supermarketurilor se golesc foarte rapid, astfel încât localnicii merg să facă cumpărăturile în oraşele vecine pentru a evita aglomeraţia.

Pe câmpurile de exploatare s-au deschis gherete care vând produse şi servicii, un fenomen asemănător perioadei „goanei după aur” din California, secolul 19. Pe marginea drumurilor se găsesc chiar şi restaurante mobile de 6-8 persoane construite din placaje de lemn.

Terenurile din Williston sunt atât de bogate în petrol încât gazul emanat într-o lună din cele peste 4.000 de sonde, în valoare de 100 de milioane de dolari, este ars pentru a extrage cât mai rapid petrolul.

Guvernul american estimează că în Williston sunt rezerve de 7,4 miliarde de barili de petrol. Bugetul statului North Dakota are, ca urmare a acestor exploatări, un surplus de 1 miliard de dolari.

Cei peste 800.000 de barili de petrol extraşi zilnic din solul North Dakotei ridică provocări legate de transport.

Capacitatea de cazare a oraşului depăşită şi chiriile ridicate au creat o comunitate împărţită: oamenii care trăiesc în barăcile de pe terenurile exploatate şi localnicii care sunt nevoiţi să părăsească casele în care au stat ani de zile.

Chiria într-o locuinţă pre-fabricată aflată în afara oraşului costă 1.500 de dolari pe lună. O casă modestă cu 4 dormitoare costă 4.500 de dolari pe lună iar una cu 5 camere poate ajunge la 6.000 de dolari.

Unii dintre cei mai recent veniţi muncitori au dormit în maşini pe timpul iernii geroase din North Dakota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO