Business Internaţional

Orban: FMI este propria noastră bancă, Ungaria nu trebuie să-şi discute politicile economice pentru a obţine o linie de credit

Autor: Mediafax

16.12.2011, 16:32 591

Ungaria nu vrea să-şi discute politicile economice cu FMI pentru a obţine o linie de credit, la care are dreptul, întrucât din postura de acţionar al instituţiei internaţionale ar fi ca şi cum ar negocia cu propria bancă, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban, potrivit Portfolio.

Orban a acordat un interviu postului public de radio cu scurt timp înainte ca delegaţiile FMI şi Comisiei Europene, aflate în Ungaria pentru discurţii pregtătitoare în privinţa unui nou acord, să părăsească ţara chiar dacă aveau programată o întâlnire în această după-amiază cu oficiali de la Budapesta.

Referitor la acordul semnat cu băncile comerciale din Ungaria pentru susţinerea persoanelor cu împrumuturi ipotecare în valută, Orban a afirmat că Budapesta nu s-a consultat cu nimeni în această privinţă, întrucât negocierile oficiale cu FMI nici nu au început şi chiar după ce acestea vor începe Ungaria "nu vrea să-şi discute politicile economice cu Fondul".

"FMI este ca o bancă, o organizaţie financiară, iar noi suntem membri ai acestei bănci, de la care putem cere împrumut sau o măsură de siguranţă când avem nevoie. În fapt ar fi ca şi cum am negocia cu propria noastră bancă", a spus el.

Şeful misiunii FMI şi o delegaţie a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria din cauza intenţiei guvernului de a uni banca naţională cu autoritatea pentru pieţe financiare. Reprezentanţii

Fondului şi Comisiei şi-au reprogramat rezervările pentru avion şi au plecat vineri dimineaţa.

Plecarea oficialilor a fost determinată de opoziţia Comisiei Europene la planurile pentru reorganizarea băncii centrale şi de schimbările care urmează să fie implementate la legea pensiilor.

Comisia Europeană nu a primit asigurări în privinţa planurilor guvernului pentru fuziunea dintre banca centrală şi autoritatea de reglementare a pieţei financiare (PSZÁF), iar comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a luat decizia întrerurperii discuţiilor, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rehn.

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma să fuzioneze cu PSZÁF şi ar forma o nouă instituţie, situaţie care i-ar permite premierului Viktor Orbán să scape de guvernatorul András Simor.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atribuţiile băncii centrale să fie preluate de instituţia nou formată. Preşedintele acesteia va fi numit de preşedintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orbán, pentru un mandat de şase ani.

Orban încearcă de mai mult timp să-şi impună controlul asupra băncii naţionale şi îl acuză pe Simor că nu susţine politicile economice ale guvernului.

Simor şi şeful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncţi ai preşedintelui noii instituţii până la expirarea mandatelor.

Ungaria a anunţat joi că va folosi ca venituri la bugetul de stat contribuţiile de 120 miliarde de forinţi plătite de persoanele care au rămas în sistemul de pensii private, iar premierul Orban a afirmat vineri că măsura, care afectează 100.000 de unguri, nu are caracter excepţional pentru anul viitor şi va rămâne în vigoare pe termen nedefinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO