• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Internaţional

Orban: Ungaria va susţine Polonia în faţa unor posibile sancţiuni ale UE

Orban: Ungaria va susţine Polonia în faţa unor posibile sancţiuni ale UE

Varşovia primeşte sprijin din partea Ungariei, al cărei lider Viktor Orban se află într-un conflict continuu cu autorităţile de la Bruxelles

Autor: CătăIina Apostoiu

11.01.2016, 00:05 824
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că Ungaria se va opune oricăror măsuri care ar fi luate de către Uniunea Europeană împotriva Poloniei pe fondul temerilor privitoare la deteriorarea statului de drept în această ţară, relatează Deutsche Welle.

În condiţiile în care UE îşi intensifică presiunile asupra noului guvern conservator al Poloniei din cauza temerilor privitoare la un regres din punct de vedere al standardelor democratice în această ţară, Varşovia primeşte sprijin din partea Ungariei, al cărei lider Viktor Orban se află într-un conflict continuu cu autorităţile de la Bruxelles.

De când a revenit la putere în luna octombrie după opt ani petrecuţi în opoziţie, partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia s-a grăbit să adopte o controversată lege în domeniul mass-media şi modificări constituţionale despre care criticii spun că subminează indepenenţa a doi piloni cheie ai democraţiei.

Acum, UE şi obser­vatorii se tem că Polonia ar putea urma calea Ungariei.

La finalul săptămânii trecute, preşedintele po­lonez Andrzej Duda a aprobat o lege care conferă guvernului puterea de a desemna directorii pos­turilor publice de tele­viziune şi radio. Decizia a fost luată chiar înaintea unei dezbateri în cadrul Comisiei Europene privitoare la libertatea presei în Polonia, programată pentru 13 ianuarie.

În urma anunţului au avut loc proteste ample în întreaga Polonie, demonstranţii susţinând că noua lege conferă putere guvernului nou-ales de a restricţiona libertatea de expresie.

Autorităţile europene de reglementare din domeniul mass-media şi UE au condamnat decizia, însă guvernul polonez susţine că unele organisme controlate de stat din Polonia au nevoie să fie reformate.

PiS va continua cu reforme mai ample ale presei publice în următoarele luni. Guvernul a pregătit deja un proiect de le­ge care transformă canalele publice în instituţii naţionale, însă aceasta va fi trimisă parlamentului la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380