Business Internaţional

Organizaţia Naţiunilor Unite reclamă Italia pe fondul deportării unor migranţi în Libia

Organizaţia Naţiunilor Unite reclamă Italia pe fondul...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

18.12.2019, 18:03 57

Organizaţia non-guvernamentală Global Legal Action Network (GLAN) a depus miercuri la Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului o plângere împotriva Italiei după ce autorităţile de la Roma au deportat în 2018 un tânăr în Libia, împreună cu alţi migranţi, informează France 24.

Plângerea depusă de GLAN a fost redactată în numele tânărului deportat în Libia. Acesta a fost salvat de către autorităţile italiene în 2018 din Marea Mediterană, împreună cu alte câteva zeci de migranţi, însă a fost trimis înapoi în Libia. Tânărul, originar din Sudanul de Sud, susţine că după întoarcerea în Libia a fost împuşcat într-un picior, a fost arestat pe nedrept, a fost bătut, forţat să muncească şi i-a fost refuzat tratamentul medical timp de mai multe luni.

Organizaţia non-guvernamentală acuză statul italian că ar trimite migranţi salvaţi din Marea Mediterană către state în care aceştia riscă să fie persecutaţi şi torturaţi. Potrivit plângerii, autorităţile italiene ar fi folosit nave particulare pentru a trimite migranţi înapoi în Libia.

„Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător în care salvarea persoanelor disperate este făcută de către nave comerciale private, fără resurse şi fără personal pregătit pentru acest lucru”, spune directorul GLAN, Gearoid O Cuinn.

Plângerea depusă la ONU citează un raport publicat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Londra, potrivit căruia numărul acestor „deportări private” a crescut simţitor începând cu iunie 2018, iar navele private „sunt folosite de statele care doresc să eludeze obligaţiile pe care le au faţă de refugiaţi”.

„Plângerea noastră face referire la faptul că Italia încearcă să scape de responsabilitate prin privatizarea deportării migranţilor către un mediu de coşmar în Libia”, a spus O Cuinn.

Italia a prelungit în octombrie un acord controversat cu Libia, care vizează blocarea accesului migranţilor către Europa. Mai multe organizaţii pentru drepturile omului susţin că, în baza acestui acord, autorităţile libiene ar fi capturat migranţi care încercau să ajungă în Europa pe mare şi i-ar fi închis în centre de detenţie supraaglomerate, mulţi dintre aceşti migranţi fiind victime ale abuzurilor şi muncii forţate.

Afectată de violenţe puternice din 2011, Libia a devenit o ţară de tranzit pentru migranţii din Africa Subsahariană care speră să ajungă în Europa. Aproximativ 40.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil trăiesc în centre de detenţie în această ţară, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului este un organism format din 18 experţi independenţi care emit opinii şi recomandări pentru statele vizate, însă nu există momentan mecanisme pentru a obliga statele să respecte aceste recomandări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO