Business Internaţional

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică vine cu veşti proaste: PIB-ul global va scădea cu 4,5% în acest an

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică...

Autor: Dorin Oancea

16.09.2020, 15:29 90

Economia globală a evoluat mai bine decât se aşteptau economiştii, dar este încă pe cale să înregistreze o scădere „fără precedent”, a avertizat miercuri Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), citată de CNBC.

În cea mai recentă estimare, OCDE apreciază că economia mondială se va contracta cu 4,5% în acest an - o revizuire în creştere a estimării făcută în iunie care a indicat o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 6%.

OECD se aşteaptă ca economia globală să crească cu 5% în 2021. Cu toate acestea, perspectivele „rămân excepţional de incerte” din cauza pandemiei.

Sectoarele afectate puternic, precum industria turismului şi a călătoriilor, nu şi-au revenit pe deplin din măsurile stricte impuse la începutul acestui an. Multe ţări se confruntă cu o reapariţie a numărului de infecţii. Drept urmare, autorităţile ar putea introduce noi restricţii în următoarele săptămâni pentru a limita noi valuri de infectări - ceea ce ar adăuga o presiune suplimentară asupra economiei globale.

Instituţia cu sediul la Paris a constatat că există „diferenţe considerabile” între diferite ţări.

OECD se aşteaptă ca China, Statele Unite şi zona euro să funcţioneze mai bine decât prognozase iniţial în iunie. În schimb aşteptările de creştere pentru India, Mexic şi Africa de Sud s-au înrăutăţit.

China este singura ţară din estimările OECD care va înregistra o creştere a PIB, cu 1,8% în 2020. În schimb, economia SUA se va contracta cu 3,8%, iar zona euro cu 7,9%.

Esstimările sunt şi mai sumbre pentru India, Argentina, Marea Britanie, Africa de Sud şi Mexic, aşe căror economii se vor prăbuşi cu mai mult de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO