Business Internaţional

Organized Crime and Corruption Reporting Project:Liderii azeri ar fi controlat un fond secret pentru a răsplăti politicieni europeni

 Organized Crime and Corruption Reporting Project:Liderii...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

05.09.2017, 21:27 72

Elita politică din Azerbaidjan a utilizat timp de doi ani un fond secret cu scopul răsplătirii unor jurnalişti, oameni de afaceri şi politicieni europeni care aveau o atitudine favorabilă autorităţilor de la Erevan, potrivit unei anchete publicate de OCCR.

Investigaţia privind presupusul fond secret, intitulat Azerbaijani Laundromat, susţine că schema a fost folosită de elita politiză azeră pentru a spăla bani, care ulterior au fost folosiţi pentru a plăti anumiţi jurnalişti, oameni de afaceri şi politicieni europeni, potrivit organizaţiei nonguvernamentale Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Azerbaijani Laundromat a funcţionat pentru o perioadă de doi ani, între 2012 şi 2014, a mai precizat OCCRP, adăugând că există "dovezi ample despre legături cu familia preşedintelui Ilham Aliyev".

Nu există dovezi care să indice că destinatarii banilor aveau cunoştinţă despre sursa reală a fondurilor, se mai afirmă în anchetă.

Preşedinţia de la Erevan a transmis marţi că sugestiile privind implicarea liderului azer şi a familiei lui în această schemă sunt "nefondate, răuvoitoare şi instigatoare".

În comunicatul Preşedinţiei azere se mai afirmă că miliardarul George Soros, a cărui fundaţie susţine raportul OCCRP, este "fals" şi se cere "anchetarea" dezvăluirilor din raport.

Raportul OCCRP susţine că banii au provenit de la persoane din cercurile guvernamentale azere şi ruse, iar o parte din fonduri au fost furnizate direct de Guvernul de la Erevan.

Cel puţin trei politicieni europeni, un jurnalist şi mai mulţi oameni de afaceri care au lăudat Guvernul azer au fost câţiva dintre presupuşii destinatari ai banilor din fondul secret.

OCCRP mai susţine că schema se pare că a avut succes, citând exemplul unui vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împotriva unui raport critic la adresa Azerbaidjanului, în anul 2013.

Modul în care s-a desfăşurat acest vot este în acest moment supus unei anchete care ar urma să fie finalizată până la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO