Business Internaţional

Orientul Mijlociu deschide usa investitorilor

24.07.2003, 00:00 13



Dupa nationalizarile anilor 1970, statele Orientului Mijlociu isi redeschid portile companiilor straine, cautand sa o ia inaintea Irakului in batalia pentru investitii in domeniul petrolier si al gazelor naturale.



Daniel Yergin, analist in domeniul energiei si autorul volumului "The Prize" ("Premiul"), o istorie a industriei petroliere, a afirmat ca acesta ar putea fi "cel mai important moment din industria petroliera a Orientului Mijlociu de la mijlocul anilor 1970 incoace".



Marti, la Londra, a avut loc o intrunire la care in jur de 40 de companii din sectorul energetic au cautat sa afle ce conditii ofera Arabia Saudita in schimbul explorarii campurilor petroliere, extractiei si prelucrarii gazelor naturale.



Investitorii care se vor implica in dezvoltarea acestor sectoare industriale vor fi obligate sa plateasca statului o parte din profiturile obtinute.



Cu aceasta ocazie, Ali Naimi, ministrul saudit al petrolului, a promis "un regim fiscal progresiv" si a declarat ca "firmele pot investi cu incredere, avand ocazia istorica de a initia un parteneriat pe termen lung cu Arabia Saudita".



In aceasta luna, companiile Shell si Total au devenit primele grupuri petroliere din ultimii 25 de ani care au obtinut drepturile de a exploata rezervele de gaze naturale ale statului arab. Dupa incheierea contractului, s-a dovedit ca valoarea proiectului este mult mai mica decat tranzactia negociata initial. Totusi acest contract reprezinta un punct de sprijin pentru potentialii investitori.



Inainte de acest eveniment, ministrul saudit a fost banuit ca s-ar fi opus oricarei incercari de a atrage investitori straini, temandu-se ca statul va pierde controlul asupra resurselor.



Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol mondial, dispune si de cea de-a patra rezerva de gaze naturale din lume.



Nici Iranul nu vrea sa ramana in urma, mai ales acum cand SUA face presiuni privind programului nuclear al tarii, si a lasat sa se inteleaga ca va acorda investitorilor internationali mult-asteptatele contracte. Astfel, Iranul a declarat ca incearca sa gaseaca mari companii internationale care sa "ajute" la exploatarea unui camp petrolier descoperit recent.



Din decembrie 1975, cand autoritatile kuweitiene au nationalizat Kuweit Oil Company, pe care BP si Gulf o infiintasera cu mai mult de 40 de ani inainte, campurile petroliere ale Kuweitului au fost exploatate numai de catre compania petroliera de stat.



Se pare insa ca situatia din Kuweit se va schimba. In aceasta saptamana, multe din companiile care negociaza cu Arabia Saudita si-au indreptat atentia si asupra acestei tari si, in frunte cu BP, ChevronTexaco, ExxonMobil si Shell, au format trei consortii care vor sa depuna oferte privind exploatarea campurilor petroliere din nordul tarii incepand cu anul 2004. Reprezentantii Kuweitului au informat investitorii ca afacerile pe care le vor intreprinde nu vor fi supuse aprobarii parlamentului.



Arabia Saudita, Kuweitul si Iranul au un avans fata de Irak, unde lipsa unor legi si reglementari adecvate descurajeaza investitiile companiilor petroliere multinationale.



Dick Cheney, vicepresedintele SUA, a incercat in aceasta luna sa afle de la marile companii din sectorul energetic cand vor fi dispusi sa investeasca. Raspunsul a fost prompt: nu prea curand.



Isaam al-Chalabi, fost ministru al petrolului in Irak, a enumerat conditiile nesesare cerute pe care investitorii vor sa le vada satisfacute: securitate, un parlament si un guvern alese democratic, o legislatie fiscala care sa protejeze interesele tuturor partilor implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO