Business Internaţional

Oscarul, de la trofeul suprem la un premiul care vorbeşte despre supravieţuirea în cinema

Oscarul, de la trofeul suprem la un premiul care...

Autor: Madalina Cerban

28.02.2016, 16:11 682

Regizorii Cristi Puiu şi Cătălin Mitulescu, actriţa Luminiţa Gheorghiu şi actorul Andi Vasluianu au vorbit, pentru agenţia MEDIAFAX, despre premiile Academiei americane de film, în contextul în care cea de-a 88-a gală pentru decernarea trofeelor Oscar se va desfăşura duminică seară, în Los Angeles.

Lungmetrajele "The Revenant", de Alejandro Gonzalez Inarritu, şi "Mad Max: Fury Road", de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, inclusiv la categoria "cel mai bun film", şi sunt marile favorite la ediţia din acest an a evenimentului. Pe de altă parte, "Fiul lui Saul/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, este considerat favorit la câştigarea premiului Oscar la categoria "cel mai bun film străin".

Regizorul Cristi Puiu spune că nu este la curent cu nominalizaţii de la ediţia din acest an a premiilor Oscar, care din punctul său este "o competiţie locală, americană", în care fiecare "îşi apără teritoriul lui mic".

"Deja dacă este o competiţie, asta pune nişte probleme. Nu cred că ar putea exista competiţie în cinema, în artă în general. Mi se par foarte discutabile competiţiile astea. Cine sunt oamenii care acordă premiile, cine sunt cei care evaluează? Membrii Academiei americane votează. Ei vin din fel de fel de branşe, foarte puţini dintre ei în realitate ştiu despre ce vorbesc, atunci când vorbesc despre cinema. Este un lucru foarte bine cunoscut în lumea asta a filmului (...) Operatorii tind în general să se uite la imaginea filmelor, sunetiştii la sunet, actorii la actori, scenografii la scenografie. Sigur că nu toţi sunt aşa, dar există această tendinţă şi atunci instinctiv, pentru a-ţi apăra breasla, o să promovezi, o să împingi în faţă (...) Fiecare îşi apără teritoriul lui mic şi îşi avansează favoriţii, favoriţi care nu sunt aleşi după criterii care ţin de cinema, ci ţin de supravieţuire în interiorul lumii filmului", spune Cristi Puiu.

Deşi afirmă că nu l-a interesat niciodată Oscarul, Cristi Puiu mărturiseşte că la începutul carierei sale a fost interesat de premiile din marile festivaluri. "Nu m-a interesat niciodată Oscarul, nu m-a înţepat acest ţântar, nu m-a atins această insectă. Nu mă intresează Oscarul, nici Palme d'Or-ul, nici Ursul de Aur. Dar astea m-au interesat o vreme, spre deosebire de Oscar. Oscarul nu m-a interesat niciodată. Palme d'Or-ul, Ursul de Aur, Leul de Aur de la Veneţia, premiile astea din festivalurile tradiţionale m-au intersat pentru că există filme la care ţin foarte mult şi care au trecut pe acolo şi cumva au devenit festivalurile astea un fel de reper, şi pentru mine, atunci când eram în formare. Dar acum - anul viitor fac 50 de ani - nu mă interesează, mi se pare că da e mişto pentru o vârstă, pentru spectatori, pentru public. Se discută despre chestia asta. A meritat, n-a meritat? Dar oamenii se raportează la cinema şi în special la cinema-ul american aşa cum se raportează la fotbal sau la alte competiţii, la Jocurile Olimpice. Ei aleg să se raporteze de maniera asta, foarte bine, eu înţeleg că asta este greşit. Pentru mine asta este cu totul şi cu totul greşit. Mi se pare că este o sminteală şi o prosteală, dar dincolo de asta cred că în cursa pentru Oscar există şi filme importante şi au existat întotdeauna, dar nu premiul ca atare reprezintă ceva (...) Ne consumăm minutele pe care le avem de trăit în felul ăsta. Şi pe americani îi înţeleg, pentru că joacă o carte importantă în ceea ce priveşte succesul de piaţă. Un film care primeşte această ştampilă a Oscarului pe afiş este un film care se vinde mai uşor, mai bine, oamenii se înghesuie să-l vadă, să se ducă aşa ca la Urs, prin urmare Oscarul are o funcţie comercială, dar la fel şi Palme d'Or-ul şi toate celelalte. Restul, în ceea ce priveşte valoarea e o lungă discuţie", spune Cristi Puiu.

Despre Leonardo DiCaprio, care este nominalizat anul acesta la categoria "cel mai bun actor într-un rol principal", pentru "The Revenant", şi ar putea să primească acest trofeu pentru prima dată în carieră, Cristi Puiu spune că este un actor foarte bun.

"L-am văzut în alte filme, nu în cel de anul acesta. Mi se pare că e un actor bun, nu e doar un bărbat frumuşel aşa, după care să suspine fetele, nu e doar atât, nu este un fel de ştiu eu Marilyn Monroe sau Elizabeth Tayler la masculin, chiar este un actor foarte bun fără discuţie", spune Puiu.

Acesta consideră însă că şi în România sunt o mulţime de actori "care ar merita Oscarul, dar nu ajung acolo". "Şi nu aşa de o manieră generală, ci pentru performanţe precise, specifice, în filme identificabile", spune Cristi Puiu, dând-o exemplu pe actriţa Luminiţa Gheorghiu şi pe actorul Victor Rebengiuc.

Luminiţa Gheorghiu "ar fi meritat Oscarul pentru multe", spune Cristi Puiu. "Mi se pare că e o actriţă de cinema importantă şi a avut cel puţin două-trei ocazii în care ar fi putut primi relaxat un Oscar. Dar filmele noastre nici măcar nu au ajuns să miroasă acolo (...) să se gândească producătorii sau regizorii la posibilitatea de a-şi cumpăra bilet pentru a se duce la Oscaruri", a adăugat Puiu.

Acesta mai spune că nu se uită la premiile pe care le ia un film. "Mi se întâmplă să am surprize plăcute, adică să mă întâlnesc cu filme despre care apoi să aflu că au fost premiate, să spun că n-au ratat de data asta. Dar asta se întâmplă destul de rar, în general cred că ratează (...) Filme la care eu ţin şi pe care le socotesc importante nu au luat. Sau regizori mari au trecut foarte pe lângă, ceea ce spune multe despre supleţea Academiei americane de film, adică tinde mai degrabă să se rigidizeze. Dar cred că este aproape imposibil să fii suplu atunci când funcţionezi aşa în tipul ăsta de echipă. Unul va trage într-o direcţie, altul va trage într-o direcţie şi cumva toate articulaţiile în final se vor osifica, se vor calcifia. E foarte greu să imaginezi Academia americană de film, să o pui în relaţie cu ideea de inovaţie sau de revoluţie în cinema. Orice voce nouă va fi ţinută la distanţă şi lor le va lua mult până să accepte că totuşi acolo este vorba despre un regizor important sau despre un film important sau despre un actor important. E foarte greu să te mişti atunci când sunt atâtea tendinţe în interiorul grupului din care faci parte", mai afirmă Cristi Puiu.

În schimb, actriţa Luminiţa Gheorghiu spune că Oscarurile sunt "un lucru excepţional". "La Oscar cred că râvneşte toată lumea. Toată lumea visează la Oscar. Nu cred că e cineva care zice 'Nu mă interesează'. Eu îmi doream Oscarul de când aveam 15 ani, nici nu dădusem la facultate. Este o recunoaştere supremă şi atunci e ca şi cum ai fi Nadia Comăneci şi ai lua nota 10. Cam aşa ar fi. Este un lucru foarte important pentru un actor. Mă îndoiesc că este un actor care să nu viseze la un Oscar", spune Luminiţa Gheorghiu.

Pe de altă parte, regizorul Cătălin Mitulescu crede că la ediţia din acest an a premiilor Oscar este favorit Alejandro Gonzalez Inarritu, cu pelicula "The Revenant", în care protagonist este Leonardo DiCaprio.

"Filmul rezistă, e o performanţă şi e foarte uman. Sigur că Inarritu are curaj şi merge la limita credibilului de fiecare dată, dar tocmai despre asta e vorba, să forţezi limitele. Rămâne un film de autor, dar este şi un film foarte deschis, foarte comercial să-i spun aşa şi mi se pare o mare performanţă pentru 'The Revenant'", spune Cătălin Mitulescu.

Acesta vorbeşte şi despre performanţa lui Leonardo DiCaprio din această peliculă şi care i-ar putea aduce primul Oscar din carieră. "Sunt mulţi actori buni care au luat Oscarul mai târziu şi regizorii foarte buni care au luat Oscarul târziu, cum este Scorsese (Martin Scorsese, n.r.). Leonardo DiCaprio se chinuie mult în film şi e normal că presa a speculat, dar e o performanţă pentru el. El de când a debutat este zeu aşa, are un fel de a fi pe ecran, care sigur că îi atenuează din firesc, din umanitate. E foarte puternic pe ecran şi e foarte magic, prin prezenţa lui, prin tot ce face, şi probabil asta i se şi reproşează, că e tot timpul DiCaprio în roluri şi e mai puţin personaj. Dar astea sunt limitele lui şi mi se parte că în filmul 'The Revenant' şi le-a depăşit cumva. Adică s-a dus cu totul în rol şi s-a potrivit foarte bine în lupta asta de a fi viu, chiar când părea mort demult. Şi asta e mare lucru", a mai spus Mitulescu.

În ceea ce priveşte pelicula "Fiul lui Saul", cu actorul Levente Molnar, care este nominalizată la categoria "cel mai bun film străin", Cătălin Mitulescu spune că este o poveste puternică.

"E un film bun, singur e foarte particular, are o formulă de a povesti foarte puternică, foarte cinematografică (...) (László Nemes, n.r.) este un autor care şi-a asumat un discurs, în contextul ăsta al Holocaustului e greu să faci ceva totuşi foarte nou sau ceva surprinzător, dar el mi se pare că a reuşit. Cred că are şanse reale filmul", a mai spus Mitulescu.

Spre deosebire de Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu spune că nu îşi pune problema şi nici nu are rost să discutăm cât de puternică este industria americană de film şi modul în care funcţionează aceasta. "Nu-mi pun problema dacă unii meritau sau nu meritau (să ia Oscarul, n.r.). Sigur că poate să îţi placă un film mai mult, altul mai puţin, dar trebuie să înţelegi mecanismul. Acolo sunt membrii Academiei, ei au nişte reguli după care sunt admişi în Academie şi ei votează pur şi simplu", a mai spus Mitulescu.

La rândul său, actorul Andi Vasluianu spune că aşteaptă să vadă show-ul pregătit de organizatorii ediţiei din acest an a galei premiilor Oscar. "Tot timpul mi-a plăcut show-ul pe care ei îl fac, am fost fascinat de cum au ştiut să facă spectacol", spune Andi Vasluianu, care precizează însă că nu are favoriţi.

"Habar n-am dacă o să câştige DiCaprio. Am văzut 'The Revenant' şi am văzut în mare parte ce e nominalizat, dar nu m-a dat cineva aşa pe spate, să zic că i-aş da toate Oscarurile. Mie îmi place foarte mult Michael Fassbender, mi se pare un super actor, e foarte bun, dar nu mi-a prea plăcut filmul ("Steve Jobs", n.r.)", spune Andi Vasluianu.

Pe de altă parte, Andi Vasluianu spune că premiile Oscar sunt influenţate foarte mult de gusturile celor care votează, la fel cum se întâmplă şi cu premiilor Gopo, acordate în cinematografia românească.

"Ţine foarte mult de gusturi, poate că mai mulţi îl plac pe unul, mai mulţi pe celălalt. Dar în meseria noastră, în actorie, în regie, în scenaristică, e o chestie extrem de subiectivă. Sunt filme foarte bune care n-au luat niciodată niciun Oscar şi de asta eu am o problemă cu premiile în general, oricare ar fi ele. Evident că te bucuri, eşti măgulit, creşte atenţia publicului către tine, dar nu prea dau eu mare importanţă premiilor, pentru că îmi dau seama că sunt foarte mulţi actori extrem de buni, ca şi regizori, care nu au nevoie de niciun premiu. Ei fac meseria asta de plăcere şi din pasiune", mai spune Vasluianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO