Business Internaţional

Oscarurile sunt dominate în ultimii ani de producţiile independente. Paralelă între încasările filmelor care au câştigat Oscarurile şi liderii din Box Office

Oscarurile sunt dominate în ultimii ani de producţiile...

Autor: Ştefan Stan

22.02.2015, 15:18 798

Anul acesta singura producţie finanţată de un studio nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film este American Sniper, regizat de Clint Eastwood, care a primit 58 de milioane de dolari de la Warner Brothers. Restul nominalizărilor sunt filme indie (Boyhood, Whiplash), pseudo-indie, distribuite de diviziile de specialitate ale studiourilor de producţie – precum Grand Budapest Hotel sau Birdman, sau filme britanice, precum The Imitation Game, The theory of Everything, scrie Financial Times.

Din ce în ce mai mult Oscarurile par să funcţioneze ca un fel de îndeplinire a dorinţelor, unde pentru o singură noapte din an, industria poate premia filmele pentru care se chinuie în celelalte 364 de zile să găsească motive să le oprească.

Dacă facem o paralelă între câştigurile obţinute de filmele care au fost premiate cu Oscaruri şi filmele care au ieşit pe primul loc în box office, diferenţele sunt colosale.

Spre exemplu, în 2009 The Hurt Locker – o producţie independentă – a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, dar a avut încasări de numai 49 de milioane de dolari, în timp ce Avatar – lider în box office-ul din acelaşi an, a câştigat 2,788 de milioane de dolari.

În 2010, câştigătorul Oscarului, The King’s Speech – tot o producţie independentă – a avut încasări de 414 milioane de dolari, în timp ce liderul din Box Office, Toy Story 3, a câştigat 1063 de milioane de dolari.

Din 2009 până în 2013, singurul film făcut de un studio de producţie care a câştigat Oscarul a fost Argo, în 2012, care însă nici aşa nu a putut ajunge lider în box office- a avut încasări de 232 de milioane de dolari, în comparaţie cu 1.519 milioane de dolari cât a câştigat The Avengers. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO