Business Internaţional

OSCE ar putea folosi drone pentru a supraveghea frontiera ruso-ucraineană

OSCE ar putea folosi drone pentru a supraveghea frontiera...

Autor: Iuliana Enache

11.09.2014, 21:09 82

Organizaţia desfăşoară o misiune de observaţie în estul Ucrainei, devastat de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii sprijiniţi de Rusia. Aceştia din urmă controlează unele tronsoane ale frontierei, ceea ce le permite, potrivit Kievului, să primească întăriri, inclusiv material militar greu.

"Vrem să continuăm să contribuim la dezamorsarea crizei (...) Încercăm să obţinem rapid capacităţi pentru controlul frontierelor, adică avioane fără pilot pentru a putea supraveghea frontiera dintre Rusia şi Ucraina", a declarat el după o întrevedere cu preşedintele leton Andris Berzins.

Burkhalter, care a cerut luni o consolidare a misiunii OSCE în Ucraina după semnarea, la Minsk, a unui protocol de încetare a focului, a insistat încă o dată, joi, asupra importanţei "procesului politic şi dialogului naţional" pentru "construirea unui veritabil viitor pentru Ucraina".

Protocolul semnat vineri la Minsk de reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi OSCE îi încredinţează acesteia din urmă urmărirea respectării armistiţiului, precum şi supravegherea frontierei ruso-ucrainene.

Burkhalter a confirmat luni la Geneva că au fost mobilizaţi 59 de specialişti care au experienţă în urmărirea respectării unui armistiţiu şi că va fi recrutat personal complementar.

La rândul lor, cele 28 de state membre ale Uniunii Eurppene au ajuns joi la un acord pentru impunerea unor noi sancţiuni economice Rusiei, care vor intra în vigoare vineri, o decizie luată pentru menţinerea presiunii asupra Moscovei, în pofida unei detensionări a situaţiei pe teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO