Business Internaţional

Oţelul est-european: moartea lentă a unei industrii sub ghidajul Comisiei Europene şi sub efectul managementului defectuos. Dezindustrializarea contribuie la creşterea populismului prin dificultăţi economice crescute, erodarea protecţiei sociale, reducerea reprezentării sindicale şi creşterea inegalităţilor

Închiderea uzinelor de oţel de la Ostrava,Cehia, ar bloca un lanţ de aprovizionare care adună în jurul lui 30.000 de locuri de muncă şi 900 de firme mici şi mijlocii. În Polonia, fabricile mai mici care lucrau pe lângă oţelăria Huta Czestochowa, cu producţia oprită şi în faliment, au început şi ele să falimenteze.

Închiderea uzinelor de oţel de la Ostrava,Cehia, ar bloca un lanţ de aprovizionare care adună în jurul lui 30.000 de locuri de muncă şi 900 de firme mici şi mijlocii. În Polonia, fabricile mai mici care lucrau pe lângă oţelăria Huta Czestochowa, cu producţia oprită şi în faliment, au început şi ele să falimenteze.

Autor: Bogdan Cojocaru

17.11.2024, 11:10 13297

Cehia, o ţară industrializată şi care şi-a construit economia în jurul industriei auto, şi-a redus anul trecut producţia de oţel cu 20%. Această materie primă este esen­ţială pentru construcţia de maşini. În schimb, importurile de oţel din state din afara UE, la anumite categorii de produse, au crescut şi cu 70%. O parte din vină pentru această situaţie o poartă problemele unuia dintre cei mai mari producători de oţel din ţară, care trece printr-o ciză financiară, posibil înrăutăţită de manage­ment defectuos, de scumpirea energiei şi de cererea redusă pentru oţel.

Însă cu astfel de probleme, la intensitate mai mare sau mai mică, se confruntă întreaga industrie europeană a oţelului. Şi nu este ceva nou. În ultimii 15 ani, sectorul a pierdut aproa­pe 100.000 de locuri de muncă. Între 2008 şi 2023, producţia totală a scă­zut cu 30%, potrivit unele analize EUobserver. Închiderea oţelă­rii­lor riscă să ali­men­teze as­cen­siunea populismu­lui în condiţiile în care, după cum avertizează observatorii, e­fec­tele şi ameninţarea dezin­dus­trializării se numără prin­tre motivele pentru care alegă­torii votează pentru parti­dele de extremă dreapta.

Problemele oţelăriei cehe nu sunt unice în Europa şi dintr-un alt motiv. Com­ple­xul industrial face parte dintr-o serie de oţelării din România, Luxemburg, Italia, Belgia, Mace­donia de Nord şi Ungaria achiziţionate de colo­sul Liberty Steel de la alt colos, ArcelorMittal. Schimbul s-a făcut cu aprobarea Comisiei Europene.

Afacerea a catapultat Liberty Steel în top 10 mondial al producătorilor de oţel, dacă este exclusă China, şi a permis ArcelorMittal să cum­pere complexul siderurgic italian Ilva, printre cele mai mari din lume. Pentru a putea cumpăra activele italiene, ArcelorMittal a fost obligat de Comisia Europeană, care vrea să se asigure că nu sunt create monopoluri, să-şi reducă amprenta de pe piaţa UE prin cedarea unor alte active. Sindicatele au acuzat atunci că nu au fost implicate în negocieri şi că nu li s-a spus clar ce planuri de viitor are cumpărătorul.

Între timp, Ilva a fost naţionalizată de gu­ver­nul Italiei, care caută acum investitori pen­tru oţelărie. În Ungaria, relaţiile dintre guvern şi Liberty Steel, după ce au colaborat pentru sal­varea oţelăriei Duna Steel Works, s-au ten­sio­nat când „salvatorul“ a anunţat că nu îşi mai per­mi­te să plătească salariile câtorva mii de an­ga­jaţi. În Cehia, oţelăria cu probleme este cea de la Ostrava. În 2019, Comisia Europeană a sta­bilit că Liberty House este un cumpărător potrivit pentru ArcelorMittal Ostrava şi a luat acestă decizie după evaluarea impactului asu­pra concurenţei şi în pofida avertismentelor nu­meroase venite de la sindicate şi din parlamen­tul ceh despre posibilele consecinţe ale tranzac­ţiei, mai ales asupra locurilor de muncă, se arată într-o cerere argumentată pentru răspunsuri adresată de un europarlamentar ceh Comisiei.

După cinci ani, achiziţia a forţat compania să-şi ceară falimentul ca urmare a disputelor din­tre management şi furnizorul de energie Tameh Czech. Pentru că părţile nu au putut ajunge la un acord rezonabil, majoritatea anga­jaţilor de la Ostrava stau acasă. În februarie, cre­ditorii au aprobat un plan de restructurare, care nu a avut succes, iar oţelăria a intrat în faliment în iunie. Dificultăţile din industrie riscă să dis­trugă mii de locuri de muncă într-o regiune a Cehiei care depinde masiv economic de pro­ducţia de oţel. Închiderea uzinelor de la Ostrava va bloca un lanţ de aprovizionare care adună în jurul lui 30.000 de locuri de muncă şi 900 de firme mici şi mijlocii.

Mii de locuri de muncă sunt în pericol în întreaga Europă Centrală şi de Est. De aceea, sindicate şi politicieni cer un plan de acţiune pentru industria oţelului care să fie sprijinit de autorităţile UE. Cehia este cea mai matură şi liberală economie din Europa de Est. Polonia este cea mai mare. Acolo, probleme are în special oţelăria Huta Czestochowa, şi acesta în faliment. Unitatea nu mai produce de un an şi în vară personalul a fost redus cu 40%.

Închiderea unităţii ar pune pe drumuri 1.000 de persoane. Recent, pentru salvarea ei au ieşit în stradă să demonstreze 400 de persoa­ne. Dacă furnalele nu sunt repornite în curând, pierderile vor fi ireversibile. Şi în acest caz ex­per­ţii spun că una din marile probleme a fost ma­nagementul prost. Din presa poloneză reie­se că de Huta Czestochowa sunt interesaţi zece investitori, dintre care 4-5 se remarcă în mod special.

Unul este Sunningwell, companie asiatică cu mai multe fabrici de produse din oţel în România. Aceasta a mai deţinut oţelăria cu chirie în trecut, pentru 12 luni, retrăgându-se din finala cursei pentru achizionarea ei.

Un altul este exportatorul de cărbune polonez Weglokoks, unul dintre cei mai mari de pe piaţa europeană de profil. Oprirea producţiei la Huta Czestochowa a dus la falimentarea mai multor furnizori de produse din oţel din regiune. La Ostrava este un pic mai bine. Zilele trecute s-a reluat producţia de oţel laminat. Potrivit Centrului European pentru Studierea Populismului, dezindustrializarea contribuie la creşterea populismului prin dificultăţi economice crescute, erodarea protecţiei sociale, reducerea reprezentării sindicale şi creşterea inegalităţilor. Invadarea Ucrainei de către Rusia şi şocurile pandemiei de COVID-19 au adus în ţările din Europa Centrală şi de Est inflaţie peste media europeană. Aceste costuri crescute exacerbează stresul financiar al angajaţilor de la oţelăriile deţinute de Liberty Steel. „Dacă adăugăm situaţiei de la locul de muncă creşterea generală a costurilor, rezultă o povară psihologică prea mare pentru oameni“, a spus Petr Slanina, preşedintele sindicatului OS KOVO. „Angajaţii se simt trădaţi şi nu ştiu ce să facă.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels