Business Internaţional

Oua, masini, picturi - bogatii adulmeca inflatia si se pun la adapost

10.02.2004, 00:00 19



Indiferent cat de ornate ar fi, sau cat de multa istorie ar fi continuta in coaja acestora, un milion de dolari este oricum un pret mult prea mare pentru niste oua. Asta, insa, in cazul in care nu sunteti un miliardar rus.



Saptamana trecuta, Viktor Vekselberg, unul dintre cei mai bogati oameni ai Rusiei, a achizitionat cea mai mare colectie privata din lume de Faberge Imperial Easter Eggs de la familia lui Malcolm S. Forbes, anunta agentia Bloomberg. Colectia, ce contine noua oua, urma sa fie supusa licitatiei in cadrul Sotheby's Holdings Inc., suma ce urma a fi obtinuta fiind estimata a fi cuprinsa intre 70 si 100 milioane de dolari. Pretul obtinut in cele din urma nu a fost facut public, insa acesta este mai probabil alcatuit din noua, si nu opt cifre. Chiar daca a fost achizitionata intreaga colectie, familia Forbes nu a fost dispusa sa-i acorde lui Vekselberg un discount.



Aceasta achizitie poate fi vazuta ca parte a unei tendinte globale care s-a manifestat din ce in ce mai pregnant in ultimele 12 luni.



In intreaga lume, volumul investitiilor in sectorul produselor de lux este in crestere.



Ouale nu reprezinta decat un exemplu. Vanzarile de articole de arta sunt in crestere, ca si preturile automobilelor vechi, diamantele sunt din ce in ce mai scumpe, iar cluburile de fotbal devin jucarii in mainile unor oameni ale caror ego-uri sunt mai mari chiar decat portofelele acestora.



Acest gen de achizitii ofera indicii privitoare la domeniile asupra carora s-ar putea indrepta atentia celor mai bogati oameni, dar si la starea actuala a economiei globale.



Articolele de arta si antichitatile sunt pe primul loc in ceea ce priveste noua tendinta. In decursul anului trecut, casele de licitatii au stabilit noi si noi recorduri. In ansamblu, un indice al celor mai scumpi artisti contemporani a crescut cu 54% in ultimii patru ani, conform Art Market Research. Cererea este foarte mare si in domeniul muzicii.



Preturile automobilelor vechi cresc din ce in ce mai mult. Christie's International Plc, de exemplu, a obtinut un pret de 1,68 milioane de euro pentru un model Bugatti T55 din anul 1932.



Intre timp, in Londra, un alt miliardar rus, Roman Abramovic, impresioneaza prin investitiile sale uriase in fotbal, acesta platind aproape 60 milioane de lire sterline pentru a castiga controlul asupra clubului de fotbal Chelsea.



Preturile la diamante cresc si ele, conform De Beers, cea mai mare companie din domeniu din lume.



Ceea ce fac cei bogati cu banii este intotdeauna interesant pentru ca, din moment ce acestia stiu cel mai bine ce sa faca cu banii, acolo unde investesc ei in prezent va investi si restul lumii in curand.



Cresterea masiva a volumului investitiilor in articole de lux ne indica doua lucruri.



In primul rand, faptul ca exista foarte multe fonduri neinvestite. Ratele dobanzii sunt scazute in intreaga lume, economia globala este in plin proces de redresare, ca si pietele de actiuni.



Totusi, aceasta crestere ar putea indica si un anumit sentiment de neliniste fata de investitiile traditionale.



Fara indoiala, cei bogati isi investesc inca o mare parte a banilor in actiuni, obligatiuni, fonduri de risc. O parte din ce in ce mai mare din aceste fonduri se indreapta, insa, si catre domenii cum ar fi cel al articolelor de lux.



Tendinta de a investi in articole de lux indica neliniste, si nu optimism.



O astfel de tendinta indica temerea ca inflatia ar putea creste brusc, sugerand in acelasi timp ca investitorii se tem ca profitul companiilor din sectorul de productie s-ar putea dovedi prea mic.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO