Business Internaţional

Ouale Faberge - cumparate cu banii investitorilor?

31.05.2004, 00:00 22

Cele noua oua Faberge, incrustate cu pietre pretioase, cumparate cu mai mult de 100 milioane dolari (60 milioane lire sterline) se afla in centrul unei bizare dispute judiciare intre unul din cei mai bogati oameni din Rusia si deponentii bancari nemultumiti.
Ouale Faberge, care au apartinut dinastiei Romanov, au fost achizitionate in acest an de Viktor Vekselberg, un magnat al industriei petroliere si metalurgice, aflat pe locul trei in topul celor mai bogati oameni din Rusia si a carui avere este estimata la 5,2 miliarde de dolari. Intr-un avant patriotic, Vekselberg a decis sa readuca legendarele obiecte in tara de origine, pentru prima oara dupa revolutia din 1917. Ele sunt acum expuse la Kremlin.
A fost laudat la vremea respectiva pentru generozitatea sa, cu toate ca a ramas proprietarul lor si nu le-a donat statului rus. Dar un grup de deponenti bancari nervosi au declarat saptamana trecuta ca Vekselberg le datoreaza 40 de milioane de dolari si ca il suspecteaza pe magnatul rus de a fi platit o parte din pretul valoroaselor obiecte cu bani care le apartin.
Acuzatiile ameninta reputatia aparent ireprosabila a lui Vekselberg. Investitorii, care aveau depozite la First City Bank, in prezent falimentara, au inceput actiunile legale impotriva magnatului rus. Ei au cerut unei instante din Moscova sa puna sub sechestru colectia de oua ca "garantie", pana isi recupereaza banii.
Armen Rushtuni, principalul reclamant, afirma ca 40 de milioane de dolari au fost ilegal sustrase de la First City Bank, inainte ca aceasta sa falimenteze in luna aprilie. Acesti bani, sustine el, au fost transferati catre o banca numita Alba Alliance, detinuta in proportie de 51% de Vekselberg.
In urma unei investigatii s-a confirmat faptul ca banii au fost transferati de directorul executiv al First City Bank, acum in dizgratie, Maksim Listovsky. Potrivit lui Rushtuni, "Vekselberg detine 51% din Alba Alliance, din vara lui 2002". "El nu ascunde acest fapt".
Investitorii nemultumiti au afisat saptamana trecuta, la o conferinta de presa, pancarde pe care se putea citi: "Nu fi zgarcit, Vekselberg, imparte ouale cu noi". Unii investitori sunt de parere ca ouale ar trebui vandute statului pentru a ramane pe teritoriul Rusiei, iar sumele rezultate ar trebui impartite reclamantilor.
Dar Vekselberg, precum si fundatia non-profit pe care a infiintat-o pentru a cumpara ouale, nu este dispus sa cedeze. "Toate acestea nu sunt altceva decat un scandal murdar in stilul anilor '90, care este pur si simplu plictisitor", a declarat Andrei Shtork, purtator de cuvant al fundatiei Vekselberg.
"Daca aceasta ar fi o disputa cu guvernul atuci investitorii ar putea cere tunul sau clopotul tarului (amandoua la Kremlin) cu acelasi succes. Aceasta insemna sa bati campii".
Mikhail Shvoidky, un oficial al guvernului, a sprijinit si el cauza miliardarului rus.
"Din cate il cunosc pe Vekselberg, el este un om foarte prudent care nu ar fi facut o asemenea greseala. Ideea de a transfera ouale Faberge in proprietatea investitorilor este pur si simplu absurda".
Ouale Faberge au fost comandate in 1885 de tarul Alexandru al III-lea pentru sotia sa. Nicolae al II-lea, ultimul tar, a continuat traditia si a comandat si el oua, la Pasti, pentru sotia sa. Au fost produse aproximativ 50 de oua, dar numai 42 au fost gasite.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO