Business Internaţional

Pablo Iglesias, profesorul care face să se cutremure scena politică spaniolă

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias

Autor: Daniela Stoican

24.11.2014, 00:03 2592

Scena politică spaniolă se cutremură din cauza ascensiunii fulminante a unui partid antisistem de stânga, Podemos. Formaţiunea a ajuns după doar zece luni de la formare la egalitate în sondaje cu cele mai populare partide din Spania. Liderul acestuia, Pablo Iglesias, este profesor la o universitate din Madrid care îşi expune foarte evident opţiunile de stânga prin stickerele cu secera şi ciocanul lipite pe pereţi.

Până acum, carismaticul lider şi-a exersat talentul de orator în sălile de curs, cu trupa de teatru a universităţii şi ca gazdă a unui show de televiziune, scrie The Financial Times.

„Podemos nu este un experiment politic. Podemos este rezultatul eşecului regimului“, a clamat Iglesias la primul congres al partidului în urmă cu o săptămână.

Faima obţinută atât de rapid de Iglesias este fascinantă şi pentru colegii universitari. „(Podemos –n.red.) au creat o mişcare politică prin care au revoluţionat sistemul de partide“, spune Jaime Ferry Dura, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Complutense.

Ascensiunea Podemos vine pe fondul lipsei generale de încredere în clasa politică după şase ani de recesiune şi o serie nesfârşită de scandaluri de corupţie.

Partidul Podemos a  surprins analiştii câştigând 8% din voturi la alegerile din mai pentru Parlamentul European, iar de atunci partidul nu a făcut decât să crească. Potrivit unui sondaj recent, Podemos s-ar dovedi cel mai popular partid din Spania dacă ar avea loc alegeri acum. Un alt sondaj plasează partidul aproape la egalitate cu Partidul Popular, aflat la guvernare, şi cu Partidul Socialist de opoziţie. Susţinătorii Podemos vorbesc despre faptul că partidul, care a obţinut 10% din voturi de la foştii susţinători ai partidului de centru-dreapta PP, va avea un cuvânt de spus în ceea ce-i priveşte pe cei care vor conduce Spania după alegerile generale de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO